Zelenski: Dacă noi dispărem, să ne ierte Dumnezeu, vor urma Letonia, Lituania, Estonia, până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut statelor occidentale să sporească sprijinul militar Ucraina, susţinând că dacă țara sa va fi înfrântă, Rusia va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”.

„Dacă noi dispărem, să ne apere Dumnezeu, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei. Acesta a cerut statelor occidentale „să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene. Zelenski s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”.

„Iar dacă nu aveţi forţa să închideţi cerul, atunci daţi-mi avioane!”, le-a cerut preşedintele ucrainean statelor occidentale, scrie Agerpres. El s-a declarat de asemenea pregătit să discute direct cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a opri războiul declanşat de acesta împotriva Ucrainei. Însă l-a şi admonestat în acelaşi timp: „Ce vrei de la noi? Pleacă de pe pământul nostru!”.

Zelenski către Putin: Aşază-te la masă cu mine, dar nu la 30 de metri

Apoi a continuat, adresându-se tot lui Putin: ”Aşază-te la masă cu mine, dar nu la 30 de metri, cum ai făcut cu Macron sau Scholz. Sunt un tip normal, nu muşc!”, a continuat Zelenski.

Mai devreme, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenţia EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, ci şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Preşedintele Zelenski a avut în aceeaşi zi o discuţie la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a vorbit de asemenea cu Vladimir Putin. După discuţia dintre Macron şi Putin, conform declaraţiilor Kremlinului şi ale Palatului Elysee, preşedintele rus s-a arătat hotărât să continue ofensiva militară în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, menţionând printre acestea demilitarizarea Ucrainei şi stabilirea unui statut de neutralitate pentru această ţară.

  1. https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/03/macron-putin-call-ukraine/
    Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe președintele francez Emmanuel Macron, într-un schimb care părea a fi fost un schimb mult mai tensionat decât conversațiile anterioare dintre cei doi lideri. Apelul de 90 de minute nu a reușit să ofere un progres diplomatic, iar un înalt oficial francez a spus că …După un apel cu Putin, Macron s-a convins că „cel mai rău urmează să vină” și că Rusia vrea să ia toată Ucraina

  2. Zelensky este un bun actor. Rusia nu va ataca simultan toate tarile baltice, pentru ca atunci va porni cu adevarat WW3. Ucraina a jucat la doua capete, si cu Rusia si cu UE. Pentru tramzitarea gazelor au primit bani, au crescut tarifele si au dorit si relatii comerciale cu UE. Cine seamana vant, culege furtuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...