Zelenski l-a invitat pe Macron în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat în Ucraina pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a vedea că armata rusă comite un „genocid”.

Președintele Franței a refuzat să folosească termenul de genocid când vine vorba despre războiul din Ucraina.

„Am vorbit cu Emmanuel. Cred că el vrea să facă astfel încât Rusia să se angajeze într-un dialog. I-am spus că vreau ca el să înţeleagă că nu este un război, că este genocid. L-am invitat să vină când va avea ocazia. El va veni şi va vedea şi sunt sigur că va înţelege”, a spus Zelenski într-un interviu pentru CNN.

Joi, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul „genocid” împotriva lui Vladimir Putin apreciind că o „escaladare verbală” „nu va ajuta Ucraina” şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război.

Cuvântul «genocid» are un sens” şi „trebuie să fie calificat de către jurişti, nu de către politicieni”, a subliniat Macron într-o vizită într-o regiune rurală la Havre, în Seine-Maritime.

Volodimir Zelenski a catalogat refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa un genocid în Ucraina de către armata rusă drept „foarte dureros”.

Mai mulţi lideri, printre care preşedintele american, Joe Biden, îl acuză pe Vladimir Putin că a comis un „genocid” în Ucraina, poziţie salutată de Kiev.

Dar, pe lângă Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au abţinut de la folosirea acestui termen.

„Genocidul este strict definit în dreptul internaţional. Iar la ONU, ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare”, a spus Antonio Guterres.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole