Zelenski: Sancţiunile europene împotriva Rusiei au venit „puţin cam târziu”

Publicat: 25 mart. 2022, 11:00, de Raluca I. Heroiu, în Război Ucraina , ? cititori
Zelenski: Sancţiunile europene împotriva Rusiei au venit „puţin cam târziu”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, Zelenski a anunțat că aceste sancțiuni au fost aplicate „puţin cam târziu”, relatează CNN.

În discursul său adresat Consiliului European şi postat pe Facebook joi noapte, Zelenski a afirmat că, dacă sancţiunile erau preventive, exista o şansă ca Rusia să nu pornească războiul.

„Aţi blocat Nord Stream 2. Vă suntem recunoscători. Şi pe bună dreptate. Dar a fost de asemenea puţin cam târziu. Pentru că dacă era la timp, Rusia nu ar fi creat o criză a gazului. Sau cel puţin ar fi existat o şansă”, a declarat el în faţa Consiliului.

Zelenski le-a spus statelor membre: „Armata rusă nu vede ce e demnitatea. Ei nu ştiu ce e conştiinţa. Ei nu înţeleg de ce ne preţuim atât libertatea. Aceasta este ceea ce influenţează cum va trăi ţara”.

El a spus că Rusia a distrus deja 230 de şcoli, 155 de grădiniţe şi a ucis 128 de copii în Ucraina.

„Oraşe întregi, sate. Pur şi simplu, transformate în cenuşă. Nu a mai rămas nimic. Arma rusă a ucis jurnalişti. Deşi au văzut inscripţia «presă» pe ei. Poate că nu au fost învăţaţi să citească. Doar să ucidă „, a afirmat el.

În discursul său, Zelenski a mulţumit, pe rând, statelor membre pentru sprijin, dar s-a oprit înainte de a mulţumi Ungariei, cerându-i premierului Viktor Orban să „decidă odată” care este felul în care tratează Rusia.

„Ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Nu este timp pentru ezitări. E timpul să decideţi odată”, a afirmat el.