Zi de foc pentru 160.000 de absolvenți: începe Evaluarea Națională

Publicat: 25 iun. 2024, 07:32, de Andrei Ceausescu, în Educație , ? cititori
Zi de foc pentru 160.000 de absolvenți: începe Evaluarea Națională

Peste 160.000 de absolvenți de gimnaziu s-au înscris la Evaluarea Națională, care debutează marți cu proba de Limba și literatura română, conform anunțului Ministerului Educației.

Următoarea probă, cea de Matematică, va avea loc joi, iar vineri se va desfășura proba de limba și literatura maternă.

Ministerul Educației a precizat că peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși pentru a susține examenul, care se va desfășura în 3.392 de unități de învățământ/centre de examen conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

Accesul elevilor în unități de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru execuția schemelor și desenelor, se poate folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (dacă este necesar, pot fi solicitate și pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute (două ore), calculată după completarea casetei de identificare. Elevii care au nevoie de timp suplimentar pot beneficia de o prelungire cu maximum două ore, în conformitate cu aprobarea Comisiei Județene/a Municipiului București de organizare a examenului.

Ministerul Educației a subliniat că nu este permisă aducerea în sălile de examen a materialelor ajutătoare, precum manuale, dicționare, notițe, cărți, culegeri, telefoane mobile sau dispozitive electronice de calcul sau comunicare.

În plus, elevilor li se interzice să aducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete. Aceste obiecte personale trebuie lăsate în sala de depozitare desemnată de comisie, iar cei care refuză acest lucru nu vor fi admisi la examen. Probele sunt supravegheate audio-video.

Rezultatele preliminare vor fi afișate pe 3 iulie până la ora 14:00, iar contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise electronic pe 3 iulie (între 16:00 – 19:00) și 4 iulie (între 8:00 – 12:00).

Elevii care depun contestații trebuie să completeze, semneze și să depună o declarație în care confirmă că înțeleg că nota obținută în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială. Acest proces trebuie să fie semnat și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi publicate pe 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat prin coduri individuale înlocuind numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectând Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere în clasa a IX-a de liceu pentru absolvenții de gimnaziu va fi calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Națională.

Ministerul Educației a stabilit o linie telefonică gratuită, TELVERDE 0800801100, pentru raportarea eventualelor probleme sau disfuncționalități în desfășurarea Evaluării Naționale, număr disponibil pe durata probelor scrise.

Toate activitățile din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt realizate prin intermediul unei platforme dedicate de evaluare digitalizată.

Subiectele și baremurile de corectare vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, începând cu ora 15:00 în fiecare zi de probă scrisă.

Acestea sunt detaliile referitoare la organizarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a conform anunțului Ministerului Educației.