Zi de mare sărbătoare: Înălţarea Domnului. Ce trebuie să faceți azi

Este zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox! Înălţarea Domnului se sărbătorește anul acesta pe 10 iunie, moment în care creștinii își vor spune “Hristos s-a Înălțat”!

În fiecare an, Înălţarea Domnului se sărbătorește la fix 40 de zile de la Paşte, fiind o considerată o zi de mare sărbătoare de către toți creștinii.

Înălțarea este unul dintre cele 12 mari Prazince Împărătești ale Bisericii. Și după cum o cere datina, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului în joia din a patra săptămână după Paște. După această dată, toți creștinii vor înlocui urarea „Hristos a Înviat!” cu „Hristos s-a Înălțat!”, iar răspunsul trebuie să fie “Adevărat s-a Înălțat!”

Înălţarea Domnului mai este cunoscuta si sub numele de Ispas. În această zi, Mântuitorul s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului este ultima în care se mai mănâncă ouă roșii, până la Paștele viitor.

Ce spune datina

Datina spune că, în unele zone din țară, se poartă frunze de nuc la brâu, după cum a purtat şi Hristos atunci când s-a Înălțat. Tradiția mai spune că în ziua sfântă a Înălțării, vitele trebuie bătute cu o legătură de leuștean, pentru a fi sănătoase și grase tot anul. Tot de Înălțarea Domnului, se va tăia din vârful cozilor la vaci și bivoli. Firele se vor îngropa într-un furnicar și se va rosti vorba: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Superstiția spune că nu se dă nimic din casă, în special sare și foc, în această zi, pentru a nu avea parte de pagubă și ceartă pentru restul anului. De Înălțare nu se vor semăna culturi, căci se spune că orice se va cultiva în pământ nu va da roade.

În ziua Înălțării Domnului, femeile cu morți în familie împart ceapă verde și rachiu, pentru ca sufletele celor pierduți să se înalțe spre Rai. Tradiţia mai spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare, acela va ajunge în Rai.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole