Zi tristă pentru SUA: 19 ani de la atentatele din 11 septembrie, în urma cărora au murit aproape 3.000 de oameni din 90 de țări

Publicat: 11 sept. 2020, 07:45, de Mihaela Ionescu, în POLITICĂ , ? cititori
Zi tristă pentru SUA: 19 ani de la atentatele din 11 septembrie, în urma cărora au murit aproape 3.000 de oameni din 90 de țări
atentat 2001

Zi tristă pentru Statele Unite ale Americii. Astăzi se împlinesc 19 ani de la atentatele teroriste care au șocat o lume întreagă. Aproximativ 3.000 de oameni, printre care cinci români, au murit în atacurile cu avioane de pasageri care au vizat turnurile gemene World Trade Center din New York și clădirea Pentagonului. Atacul a fost coordonat de liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.

Tragedia din 11 septembrie 2001

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Ulterior, teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având la bord 92 de persoane, dintre care cinci teroriști, a lovit primul turn la ora locală 8:46, distrugând etajele superioare ale clădirii. După aproximativ 20 de minute, cel de-al doilea avion, un Boeing 767 al companiei United Airlines, cu 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center.

La ora locală 9:43, un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului American al Apărării.

Al patrulea avion nu și-a atins scopul distructiv. Aeronava s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii. Aparatul de zbor ar fi urmat să se prăbuşească peste Casa Albă sau peste Capitoliul din Washington. Nu au existat supraviețuitori ai zborului.

Aproape 3.000 de oameni și-au pierdut viața

În urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, printre care și cinci români și cei 19 teroriști. Cele mai multe victime erau civile, care proveneau din 90 de țări, cu vârste cuprinse între 2 și 85 de ani, majoritatea fiind bărbați.

Potrivit CNN, cea mai tânără victimă avea doar doi ani, iar cea mai în vârstă 85 de ani. Aproximativ 75-80% dintre victime au fost bărbați. De asemenea, în timpul atacurilor inițiale și prăbușirile ulterioare ale turnurilor și-au pierdut viața 343 pompieri din New York, 23 ofițeri de poliție din New York și 37 ofițeri de la Autoritatea Portului.

Multe persoane aflate în clădirile World Trade Center s-au sinucis, aruncându-se de la etajele unde au fost surprinse de incendiile provocate de prăbușirea avioanelor.

Americanii au răspuns acestor atacuri lansând un „Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al talibanilor, care adăpostea teroriști al-Qaeda. Ulterior, multe alte țări și-au întărit și ele legislația antiteroristă și au extins puterile forțelor de aplicare a legii.

Ideea atacurilor teroriste de la 11 septembrie

Ideea atacurilor de la 11 septembrie i-a venit lui Khalid Sheikh Mohammed, care i-a prezentat ideea lui Osama bin Laden în 1996. La acel moment, Bin Laden și al-Qaeda erau într-o perioadă de tranziție, mutându-se înapoi din Sudan în Afganistan. Atentatul cu bombă de la ambasada SUA din Sudan și fatwā din 1998 a lui bin Laden au marcat un punct de cotitură, bin Laden intenționând acum să atace Statele Unite. Bin Laden a fost liderul operațiunii, aducând și ajutor financiar, și a fost implicat în alegerea participanților la atacuri.

Declararea de către Osama bin Laden a unui război sfânt împotriva Statelor Unite, și fatwā semnat de bin Laden și apelurile altora din 1998 pentru uciderea de civili americani au fost văzute de anchetatori ca dovezi ale motivației sale de a comite asemenea acte.

Pe 16 septembrie 2001, bin Laden a negat orice implicare în atacuri citind o declarație difuzată de postul de televiziune Al Jazeera din Qatar: „Repet că nu am efectuat acest act, care pare să fi fost comis de indivizi cu propriile lor motivații.”

Pe 27 decembrie 2001, a fost publicată o casetă cu bin Laden în care acesta spunea: „Terorismul împotriva Americii merită laude deoarece este un răspuns la nedreptate, cu scopul de a forța America să nu mai susțină Israelul, care ne omoară oamenii”, însă tot nu a recunoscut implicarea sa.

După trei ani, Osama bin Laden a recunoscut

La scurt timp după alegerile prezidențiale din SUA din 2004, într-o declarație înregistrată pe casetă, bin Laden a recunoscut public implicarea al-Qaeda în atacurile asupra SUA și a recunoscut legătura directă dintre el și atacuri.

El a spus că acestea au fost efectuate deoarece „noi suntem liberi…și vrem să recâștigăm libertatea națiunii noastre. Fiindcă voi ne subminați securitatea noastră, și noi v-o subminăm pe a voastră.”

Osama bin Laden spune că el personal i-a condus pe cei 19 teroriști. Pe casetă, el mai spune: „Am căzut de acord cu comandantul general Muhammad Atta, Allah să-l miluiască, ca toate operațiunile să se desfășoare în 20 de minute, înainte ca Bush și administrația lui să poată afla.”

CNN: 11 septembrie 2001 – Cronologie:

 8:46 a.m. ET – Zborul 11 American Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de nord al World Trade Center din New York.

9:03 a.m. ET – Zborul 175 Airlines United Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de sud al World Trade Center din New York.

 9:37 a.m. ET – Zborul 77 American Airlines (călătorind din Dulles, Virginia spre Los Angeles) lovește clădirea Pentagon din Washington.

 9:59 a.m. ET – Turnul de sud al WTC se prăbușește în aproximativ 10 secunde.

10:03 a.m. ET – Zborul 93 al companiilor aeriene (care călătorește din Newark, New Jersey, către San Francisco) se prăbușește pe un câmp din apropiere de Shanksville, Pennsylvania.

10:28 a.m. ET – Turnul nord al WTC se prăbușește. Timpul dintre primul atac și prăbușirea ambelor turnuri World Trade Center este de 102 minute.

13 decembrie 2001 – Guvernul SUA a dat publicității o înregistrare video în care Osama bin Laden își asumă responsabilitatea pentru atacuri.

18 decembrie 2001 – Congresul aprobă o măsură pentru a permite președintelui să desemneze 11 septembrie drept „Ziua Patriotului”, la fiecare comemorare a atacurilor.

Decembrie 2001 – 15 iunie 2004 – Fondul original de compensare a victimelor procesează cererile de deces și vătămare din partea familiilor și a rudelor victimelor din 11 septembrie. Familiile celor uciși au avut răgaz până la 22 decembrie 2003 să solicite despăgubiri. Fondul se redeschide în 2011.

 24 mai 2007 – Examinatorul șef medical al orașului New York, Dr. Charles S. Hirsch, declară că moartea Feliciei Dunn-Jones (42 de ani), în 2002, din cauza expunerii la praf, este direct legată de atacul din 11 septembrie 2001. Femeia a murit în urma unui cancer pulmonar.

19 iulie 2007 – Biroul de examinatori medicali din New York anunță că rămășițele a încă trei persoane sunt identificate pozitiv. 1.133 de victime, 41% din total, rămân neidentificate.

Ianuarie 2009 – Cabinetul examinatorului medical declară că Leon Heyward, care a murit cu un an înainte de limfom și boli pulmonare, este o victimă a atacurilor din 11 septembrie 1001, deoarece a fost prins în norul de praf toxic imediat după ce turnurile s-au prăbușit.

2 ianuarie 2011 – Președintele Barack Obama semnează James Zadroga 9/11 – Actul privind sănătatea și compensațiile din 2010, redeschiderea și extinderea domeniului de aplicare al Fondului de compensare a victimelor. Pe 11 septembrie 2001, președintele SUA era George Bush jr.

17 iunie 2011 – Cercetătorul medical din New York declară că moartea lui Jerry Borg, la 15 decembrie 2010, este rezultatul inhalării substanțelor toxice din norul de praf generat de turnurile gemene care s-au prăbușit.

10 mai 2014 – Resturile neidentificate ale celor uciși în atacuri sunt returnate într-un spațiu din zona World Trade Center, unde sunt păstrate într-un depozit sub jurisdicția Oficiului șefului medical examinator al orașului New York.

 7 august 2017 – Cabinetul examinatorilor medicali din New York anunță că rămășițele unui om ucis la World Trade Center sunt identificate pozitiv datorită testării ADN mai sofisticate.

Atacurile din 11 septembrie 2001, în cifre:

500.000 de dolari – Suma estimată penru planificarea și executarea atacurilor din 11 septembrie 2001.

123 miliarde de dolari – Pierderea economică estimată în primele 2-4 săptămâni de la prăbușirea turnurilor World Trade Center în New York, precum și o scădere a călătoriilor aeriene în următorii câțiva ani.

 60 miliarde de dolari – Costul estimat al pagubelor aduse WTC, inclusiv daunele clădirilor din jur, infrastructurii și a instalațiilor de metrou.

 40 miliarde de dolari – Valoarea pachetului de măsuri antiteroriste de urgență, aprobat de Congresul SUA la 14 septembrie 2001.

15 miliarde de dolari – Costul setului de măsuri pentru salvarea companiilor aeriene, aprobat de Conres.

9,3 miliarde de dolari – Valoarea totală a polițelor de asigurare plătite după atacurile din 11 septembrie 2001.

30 mai 2002 – Curățarea la Ground Zero se încheie oficial. A fost nevoie de 3,1 milioane de ore de muncă pentru a curăța 1,8 milioane de tone de resturi.

Costul total de curățare a fost de 750 milioane dolari.