Ziua Europeană Împotriva Obezității, prilej important pentru promovarea unui stil de viață sănătos

Publicat: 22 mai 2025, 09:17, de Patrisia Brătan, în Sănătate , ? cititori
Ziua Europeană Împotriva Obezității, prilej important pentru promovarea unui stil de viață sănătos
sursa foto: Body Line

Ziua Europeană Împotriva Obezității este marcată anual pentru a crește conștientizarea asupra riscurilor legate de obezitate și importanța unui stil de viață sănătos. Evenimentul subliniază necesitatea educației privind alimentația echilibrată și activitatea fizică, pentru a preveni și combate această problemă de sănătate publică în rândul europenilor.

22 Mai: Ziua Europeană Împotriva Obezității

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din Europa, afectând milioane de persoane de toate vârstele. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că proporția adulților supraponderali sau obezi este în creștere constantă. Obezitatea infantilă a atins cote alarmante în ultimii ani.

România nu face excepție, cu o prevalență crescută a excesului ponderal în rândul copiilor și adolescenților. Un studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică arată că șase din 10 români sunt supraponderali sau obezi.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu realizează care este de fapt gravitatea situației.

Vezi și: Noua generație de medicamente anti-obezitate schimbă regulile jocului în sănătate

Ce presupune ziua de 22 Mai

Inițiată în 2010 de European Association for the Study of Obesity (EASO), Ziua Europeană Împotriva Obezității își propune să:

  • informeze publicul despre impactul obezității asupra sănătății și calității vieții;
  • promoveze prevenția prin alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și educație pentru sănătate;
  • încurajeze autoritățile și comunitățile să adopte politici publice de susținere a unui stil de viață sănătos.
Obezitatea nu este doar o chestiune estetică, ci o afecțiune cronică, asociată cu riscuri majore de sănătate. Poate fi vorba despre boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer, tulburări respiratorii și articulare. De asemenea, are un impact semnificativ asupra stimei de sine și sănătății mintale.
Factorii care contribuie la obezitate sunt multipli. Printre aceștia se numără și: sedentarismul, alimentația hipercalorică, stresul, lipsa somnului, moștenirea genetică, dar și accesul limitat la informații.
În centrul oricărei strategii de prevenire și combatere a obezității se află educația. Copiii trebuie învățați de mici să adopte obiceiuri alimentare sănătoase