Ziua Mondială a Libertății Presei: Doar 30% din populație are încredere în jurnaliști

În fiecare an, pe 3 Mai, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, pentru a evalua starea libertății presei în întreaga lume și pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața la datorie.

Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferința Generală UNESCO, unde printr-o rezoluție din 1991 asupra promovării libertății presei în lume. Un sondaj reliefează că peste 30% din populație are încredere în jurnaliști.

Şefa Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Delphine Ernotte, care prezidează şi France Televisions, a denunţat luni presiunile exercitate asupra mass media publice în mai multe ţări europene, îndeosebi în Republica Cehă, transmite AFP.

„Aş dori să lansez un mesaj de alertă cu privire la independenţa mass media publice în Europa”, a declarat reprezentanta EBU la postul de radio France Inter. „Ştim că în Ungaria, în Slovenia, există presiuni care sunt exercitate asupra jurnaliştilor”, iar „mai recent, colegul meu Petr Dvorak de la televiziunea cehă este pus într-o situaţie delicată deoarece vor avea loc alegeri legislative în luna octombrie în Republica Cehă şi prin urmare puterea actuală caută să acapareze toate mijloacele la televiziunea publică”, a adăugat ea.

Ernotte a tras încă de luna trecută un semnal de alarmă în legătură cu situaţia din Republica Cehă, într-o declaraţie comună semnată cu omologii săi din grupul de lucru mondial pentru mass media publice, din care fac parte preşedinţii BBC, Tim Davie, şi CBC/Radio Canada, Catherine Tait.

„Recentele măsuri adoptate de guvernul ceh au ca efect politizarea consiliului difuziunii publice cehe. Este consiliul care numeşte directorul general şi aprobă bugetul difuziunii publice. În noiembrie 2020, guvernul i-a demis din funcţie pe toţi membrii consiliului. La aceasta se adaugă presiuni constante pentru a-l concedia pe directorul general al difuziunii publice, Petr Dvorak”, acuzaseră cei trei. Valorile serviciului public, între care „imparţialitatea, independenţa şi rigoarea jurnalistică”, se află „la baza unei democraţii luminate şi sănătoase”, amintiseră ei cu acel prilej.

„Independenţa, aceasta este cea care garantează o formă de încredere pe care cetăţenii o pot avea în radiourile şi televiziunile publice”, a reafirmat Delphine Ernotte, care prezidează din ianuarie EBU, cea mai mare alianţă de mass media publice din lume. Din această alianţă, responsabilă în principal de Eurovision, fac parte 115 organizaţii membre din 56 de ţări, precum şi 34 de organizaţii afiliate din Asia, Africa şi de pe continentul american. 

1 COMENTARIU

  1. Decizia Facebook de a suspenda accesul domnului Trump la postarea pe Facebook și Instagram pe 7 ianuarie 2021 a stârnit un interes global intens. Consiliul de supraveghere a urmărit îndeaproape evenimentele din Statele Unite și răspunsul Facebook la acestea, iar Consiliul este gata să ofere o evaluare completă și independentă a deciziei companiei.
    O decizie a Consiliului de administrație cu privire la acest caz va fi obligatorie pentru Facebook și va stabili dacă suspendarea domnului Trump de la accesul la Facebook și Instagram pentru o perioadă nedeterminată de timp este anulată. Facebook s-a angajat să nu restabilească accesul la platformele sale decât dacă este ordonat printr-o decizie a Comitetului de supraveghere. Facebook trebuie să ia în considerare orice recomandări de politici însoțitoare din partea Consiliului de administrație și să răspundă public la acestea.
    https://oversightboard.com/news/236821561313092-oversight-board-accepts-case-on-former-us-president-trump-s-indefinite-suspension-from-facebook-and-instagram/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...