Ziua Românilor de Pretutindeni, celebrată la Parlament

Ziua Românilor de Pretutindeni 2023 este sărbătorită, timp de patru zile, în perioada 25-28 mai 2023, la București, în cadrul Festivalului „Aici-Acolo”.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Românii de Pretutindeni, primiți la Parlament

Ziua Românilor de Pretutindeni la Parlament. În deschiderea zilei de sâmbătă s-a intonat imnul, iar apoi cei prezenți au ascultat binecuvântarea preotului.

„În a treia Zi a Românilor de Pretutindeni, toți am fost găzduiți de Palatul Parlamentului!
Am ascultat împreună opiniile și experiențele liderilor comunităților de români din diaspora și din comunitățile istorice și pe oficialii români care muncesc pentru reprezentarea cât mai bună a intereselor cetățenilor noștri în afara granițelor.

Nu mai puțin importante au fost vorbele cetățenilor străini care îi sprijină prin diferite asociații pe românii care au nevoie de ajutor, acolo unde trăiesc.

Dezbaterile au fost încadrate de momente muzicale populare autentice, susținute de artiști români de Aici și de Acolo.”, este mesajul transmis de Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutideni.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 28 mai.

Anterior, până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, astfel modificându-se data la care se sărbătoreşte această zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...