ANAR: 696 de localităţi sunt alimentate restricţionat din sursa de apă

Peste un sfert (26%) dintre secţiunile de monitorizare a debitelor din cele 11 bazine hidrografice se află sub minimumul necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR)

„Având în vedere situaţia hidrologică actuală cu regim deficitar, Administraţia Naţională „Apele Române” a mărit numărul secţiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secţiuni de monitorizare). Dintre acestea, în 33 de secţiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secţiuni, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare. Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosinţă/operator de apă în parte în funcţie de necesităţi. În funcţie de aceste praguri şi de bilanţul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare în conformitate cu Regulamentele în vigoare”, notează sursa citată.
În acest context, ANAR face în continuare apel la identificarea şi adoptarea unor practici corecte în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.

Conform Raportului de monitorizare realizat de către specialiştii de la „Apele Române”, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, în prezent, la nivel naţional, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran.

Din acest total, 291 de localităţi sunt din 24 judeţe (Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor), iar 405 din foraje/fântâni (din 13 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara şi Maramureş).

Cele mai afectate de secetă rămân judeţele din zona Moldovei, în special localităţile mici şi satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran. Pentru toate celelalte, inclusiv localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menţine într-un proces de scădere.

Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, faţă de 3,45 miliarde, cât se înregistra la începutul lunii iulie 2022.

„În prima jumătate a lunii august, Administraţia Naţională „Apele Române”, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşesc să menţină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă), adică de 71,95%. Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere având valoarea de 1.950 mc/s fiind la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia şi pe sectorul Isaccea -Tulcea şi în creştere pe sectorul Calafat-Galaţi”, se menţionează în comunicat.

Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că debitul Dunării, la intrarea în ţară, va fi staţionar şi apoi va fi într-o uşoară scădere, ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1.900 mc/s. La staţia hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricţii) şi mai sunt 0,75 metri (75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august.

Pe râuri, debitele au fost în general staţionare, cu excepţia cursurilor de apă din bazinele Crişul Negru, Mureş, Siret (exceptând râurile din bazinul Bârladului unde au fost staţionare), cursul Someşului (aval staţia hidrometrică Dej), şi cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere. Totodată, pe cursul Nerei şi pe cursul mijlociu şi inferior al Timişului, debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.

De asemenea, debitele medii zilnice se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30% şi 80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Târnava Mare, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al Oltului şi din bazinul superior al Argeşului.

ANAR menţionează că, în intervalul anterior, au fost emise trei Atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...