100 de percheziții pentru achiziții fictive

Publicat: 07 mart. 2024, 09:52, de Cristian Ghica, în ACTUALITATE , ? cititori
100 de percheziții pentru achiziții fictive

Pe 7 martie, polițiștii au efectuat 100 de percheziții în mai multe județe și în București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, într-un dosar penal de achiziții fictive de deșeuri reciclabile.

„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2021, administratorul unei societăți comerciale din orașul Corabia, ar fi înregistrat în documentele de evidență contabilă ale societății, achiziții fictive de deșeuri de ambalaje (aproximativ 2.000 de tone)”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

Scopul acestor acte fictive a fost obținerea „unor sume de bani cu titlul de bonificații de la organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului (O.I.R.E.P.) pentru realizarea obiectivelor de valorificare a deșeurilor de ambalaje, fiind astfel cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat, de aproximativ 3.600.000 de lei”, se arată în comunicat.

 În România, societățile care importă, achiziționează intracomunitar sau fabrică produse ambalate trebuie să se supună atât legislației specifice și anume atingerea unei ținte de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje de minim 60%, precum și de raportare a cantităților de ambalaje și deșeuri din ambalaje reciclate.

„Deșeuri de ambalaje” înseamnă orice ambalaj sau material de ambalaj, pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce.

Tipuri de ambalaje în funcție de material: hârtie-carton; PET; sticlă; lemn; metal; alte materiale plastice; aluminiu.

Percheziții de amploare

În cele 100 de percheziții sunt urmărite societăți de la care se presupune că firma din Corabia ar fi colectat deșeurile reciclabile pentru care a încasat sume de bani.

Polițiștii au descins la 46 adrese din Olt, 33 din Dolj, 16 din Teleorman, trei din Vâlcea, una din Gorj și una din București, în dosar fiind efectuate cercetări pentru evaziune fiscală, înșelăciune, fals în declarații și uz de fals.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Olt, polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Teleorman, Dolj, Vâlcea, Gorj și D.G.P.M.B. – Poliția Sectorului 1.