15 ianuarie: Cum se sărbătorește Ziua Culturii Naționale în lume

Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie – cea în care s-a născut poetul Mihai Eminescu – a fost declarată Ziua Culturii Naționale. În acest context, au loc o serie de evenimente atât la nivel național, cât și internațional.

În ceea ce privește marcarea acestei zile în afara României, Institutul Cultural Român publică pe website o serie de evenimente care celebrează Ziua Culturii Naționale peste hotare.

La Istanbul și Lisabona se vor recita sâmbătă, 15 ianuarie, poezii scrise de Mihai Eminescu. La Istanbul vor fi interpretate de actori din cadrul UNATC București, iar la Lisabona vor fi recitate de tineri din Portugalia, după cum arată website-ul ICR.

Iată seria evenimentelor dedicate acestei zile: 

 • ISTANBUL: Poeme eminesciene în interpretarea studenților de la UNATC și Gabriel Croitoru, în concert, alături de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara.
 • LISABONA: Poeme de Mihai Eminescu, recitate de tineri din Portugalia
 • LONDRA: Proiecție de artă modernă și recitalul copiilor, dedicat lui Eminescu
 • MADRID: Lectură continuă din poezia lui Mihai Eminescu
 • CHIȘINĂU: Recital de pian și voce, concert de muzică folk, lansări de carte și manifestare omagială Al meu nume o să-l poarte…
 • BUDAPESTA: Lansări de carte românească, în Ungaria
 • BRUXELLES: Răzvan Popovici, despre muzicianului român Vladimir Mendelssohn
 • NEW YORK: Sanda Weigl o readuce pe Maria Tănase peste Ocean
 • ROMA: Expoziția „Camilian Demetrescu – Genesi 1969-2012” și pianista Naomi Handaric în concert
 • STOCKHOLM: Recital de muzică și poezie românească, în Suedia
 • TEL AVIV: Celebrarea Zilei Culturii Naționale și 15 ani de la aderarea României la UE, în Gală extraordinară de muzică românească și conferință
 • VARȘOVIA: Traducători, ghizi turistici și oameni de cultură polonezi promovează România
 • VENEȚIA: „Darul aripilor”, documentar despre sculptorul Pavel Bucur
 • VIENA: Valea Jiului, în 25 de fotografii prezentate de Mădălin Mărienuț

Pentru mai multe detalii despre fiecare eveniment în parte puteți consulta website-ul Institutul Cultural Român.

Ministerul Afacerilor Interne, despre Ziua Culturii Naționale 2022

„Pentru Ministerul Afacerilor Externe, Ziua Culturii Naționale marchează debutul acţiunilor de diplomaţie publică şi culturală organizate anual, prin rețeaua de misiuni diplomatice și consulare, menite să promoveze cultura românească și să afirme elementele extraordinare și autentice care ne definesc în contextul valorilor patrimoniului cultural mondial.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2022, MAE oferă publicului, cu sprijinul Fundației Centrul Cultural ArtSociety, o serie de filme dedicate unora dintre marii maeștri ai picturii românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Țuculescu și Constantin Piliuță.

Filmele sunt grupate în două serii: „Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor“ (un proiect al Institutului Cultural Român, realizat în colaborare cu ArtSociety și curatoriat de echipa Art Safari) și „Maeștrii artei românești” (un proiect Art Safari, susținut de Ministerul Culturii)”, scrie pe website-ul MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...