1,5 miliarde de euro ajutor de stat pentru marii poluatori

Firmele care afectează puternic calitatea aerului vor primi un sprijin de 1,5 miliarde de euro în următorii zece ani, pentru a-și menține ativitatea, reducând pe cât posibil cantitatea noxelor emise.

Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a decis instituirea unei scheme de ajutor de stat destinată întreprinderilor mari poluatoare ce și-ar putea închide activitatea  din cauza transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice,

Bugetul total estimat al schemei de ajutor de stat este de 1,5 miliarde de lei, respectiv 150 de milioane anual, echivalentul cotei de 15% din sumele obținute în urma scoaterii la licitație prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, creditele de angajament și creditele bugetare, constituind limita pentru angajarea cheltuielilor de către Ministerul Energiei, precum și lichidarea, ordonanțarea și plata acestora.

În total sunt vizate 170 de companii.

Motivarea ajutorului

Unul dintre principalele argumente ale inițiatorilor vizează faptul că, de la instituirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, consumatorii finali de energie electrică din România s-au confruntat cu costuri în creștere ale consumului de energie electrică cauzate de transferul costului dioxidului de carbon în prețul electricității.

„Consecințele acestor creșteri de prețuri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le acestora în mod semnificativ competitivitatea pe piața internă europeană și afectându-le poziția pe piața concurențială mondială, cu riscul iminent al relocării acestora, în considerarea creșterii de aproximativ patru ori a prețului European Union Allowance — EUA în ultimii 3 ani, precum și a iminentei creșteri a acestui preț în anii următori, ceea ce amplifică exponențial riscul de relocare, cu consecințe sociale imediate și grave generate de pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă directe și indirecte”, este una dintre explicațiile oferite în documentul guvernamental.

Reprezentanții executivului motivează și că inclusiv, Comisia Europeană a recunoscut impactul pe care emisiile indirecte îl au asupra prețului energiei și asupra competitivității industriei electrointensive din Europa.

Printre companiile vizate sunt cele din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, metalurgia aluminiului, producția plumbului, zincului și cositorului , fabricarea hârtiei și cartonului, metalurgia cuprului sau producția de metale feroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...