Schimbările climatice au făcut canicula de 10 ori mai probabilă în Regatul Unit

Publicat: 29 iul. 2022, 10:31, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Schimbările climatice au făcut canicula de 10 ori mai probabilă în Regatul Unit
Friederike Otto

Schimbările climatice cauzate de activităţile umane au făcut ca valul de căldură din iulie în Regatul Unit să fie de zece ori mai probabil, potrivit unui studiu publicat vineri, notează AFP.

La 19 iulie, temperatura a depăşit pragul de 40 de grade Celsius în Regatul Unit, o premieră în această ţara lovită, ca şi restul Europei de Vest, de un val de căldură care a provocat incendii în jurul Londrei, distrugând case.

O echipă internaţională de cercetători a modelat probabilitatea unui astfel de val de căldură într-un climat preindustrial, apoi a comparat această probabilitate cu cea din climatul actual, o încălzire medie a temperaturilor globale de 1,2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.


Ei s-au concentrat asupra recordurilor atinse în cele mai afectate regiuni din Regatul Unit, centrul Angliei şi estul Ţării Galilor. A rezultat că această probabilitate este de cel puţin zece ori mai mare cu încălzirea globală.

Potrivit acestui studiu, evenimentele extreme care afectează Europa au crescut chiar mai mult decât prevedeau modelele climatice.

„În Europa şi în alte părţi ale lumii, vedem din ce în ce mai multe valuri de caniculă cu recorduri de căldură, antrenând temperaturi extreme, care devin mai ridicate mai repede decât în majoritatea modelelor climatice”, a spus Friederike Otto, de la Grantham Institute din cadrul Imperial College din Londra.

„Este o descoperire îngrijorătoare care sugerează că, dacă emisiile de carbon nu sunt reduse rapid, consecinţele schimbărilor climatice asupra căldurilor extreme din Europa, care sunt deja extrem de mortale, ar putea fi chiar mai grave decât se aştepta”, adăugat ea.