Opinia lui Kelemen Hunor: Cine a provocat evenimentele din 19 martie 1990, de la Târgu Mureș

Publicat: 05 mart. 2024, 06:33, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Opinia lui Kelemen Hunor: Cine a provocat evenimentele din 19 martie 1990, de la Târgu Mureș

Evenimentele din 1990 de la Târgu Mureş au fost provocate de foştii securişti, crede preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor.

Potrivit președintelui UDMR, deputatul Kelemen Hunor, evenimentele din 1990 de la Târgu Mureș au fost declanșate de foștii securiști. La Realitatea PLUS, Hunor a declarat că aceștia au căutat un pretext pentru a ieși din situația delicată în care se aflau după Revoluție. Chiar dacă nu a putut oferi detalii concrete din dosar, Hunor a subliniat că există documente care arată cine a instigat la provocările din perioada de dinaintea zilei de 15 martie și până la desfășurarea conflictului, care a dus și la pierderi de vieți omenești.

„Foştii securişti l-au provocat (conflictul interetnic – n.r.). Au avut nevoie de un pretext pentru a ieşi din acea încurcătură în care au intrat după Revoluţie. Nu pot să nominalizez, că nu am la mine dosarul, dar există un dosar în care se ştie cine au fost cei care au lansat acolo toate provocările în zilele de dinainte de 15 martie şi până când s-a întâmplat tot ceea ce s-a întâmplat acolo, din păcate, şi cu oamenii care au murit. Dar nu am nicio îndoială că foştii securişti au fost cei care au manevrat tot ce s-a întâmplat la Târgu Mureş”, a declarat Kelemen Hunor la Realitatea TV.

Întrebat despre existența extremismului în România, Kelemen Hunor a recunoscut că acesta reprezintă un pericol real, menționând că țara nu este diferită față de celelalte state europene în acest sens.

Referitor la starea politică actuală, Hunor a remarcat că oamenii au pierdut încrederea în „mainstream-ul” politic, în contextul crizelor multiple cu care se confruntă Europa. El a criticat lipsa de viziune și leadership în politica actuală și a atras atenția că partidele antisistem profită de nemulțumirile oamenilor, făcând promisiuni exagerate.

Cu privire la parteneriatul civil și ideologia de gen, Kelemen Hunor a exprimat rezerve, considerând că aceste aspecte ar trebui să fie reglementate corespunzător în România.