Săptămâna aceasta încheiem cel mai călduros deceniu din istoria măsurătorilor meteorologice

Odată cu încheierea anului 2020, punem capăt și celui mai cald deceniu din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunțat Organizația Meteorologică Mondiale. În plus, anul care tocmai se încheie este și unul dintre cei mai fierbinți trei ani înregistrați.

”Cei mai călduroși ani, cu temperaturi record, au coincis de obicei cu un eveniment puternic El Nino, așa cum s-a întâmplat în 2016. Acum ne confruntăm cu un La Nina, care are un efect de răcire asupra temperaturilor globale, dar nu a fost suficient pentru a domoli căldura acestui an. În ciuda actualei La Niña, anul acesta a arătat deja o temperatură aproape record, comparabilă cu recordul anterior din 2016 ”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Taalas, potrivit Mediafax.

OMM va emite valori consolidate ale temperaturii pentru 2020 în luna ianuarie, pe baza a cinci seturi de date globale de temperatură, dar perspectiva arată că anul acesta a fost unul dintre cei mai fierbinți din istorie.

Conform raportului provizoriu al OMM privind starea climei emis la 2 decembrie, toate cele cinci seturi de date pentru primele 10 luni ale anului (până la sfârșitul lunii octombrie) au plasat anul 2020 pe locul al doilea cel mai cald din anul până în prezent, după 2016 și înainte de 2019.

Temperatura medie globală din 2020 este cu aproximativ 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900) și există cel puțin o șansă din cinci să depășească 1,5°C până în 2024, conform OMM.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...