25 martie – Ziua Poliției Române. De la „Agia” la Miliție și mai apoi la poliție

Publicat: 25 mart. 2023, 18:00, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
25 martie - Ziua Poliției Române. De la „Agia” la Miliție și mai apoi la poliție

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri.

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro.

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească ce, potrivit „Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”, desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.

Primul drapel al Agiei era confecţionat din mătase de culoare galben-crem şi înfăţişa, pe o faţă, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucişându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripţie, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripţie se afla o balanţă. În colţurile din partea superioară, erau ilustrate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului erau ilustrate aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, unde era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Ţării Româneşti (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, moment ce a marcat legalizarea funcţionării acestei instituţii. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi astfel a fost creată Poliţia din Capitală, cu atribuţii asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală, se menţionează pe site-ul amintit mai sus.

Competenţele poliţiei au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliţiei, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929).

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002, indică, de asemenea, site-ul www.politiaromana.ro.

În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ”Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”. Ziua Poliţiei Române a fost instituită prin articolul 49 din prezenta lege.

Ca în fiecare an, şi în 2023 sunt organizate numeroase manifestări dedicate Zilei Poliţiei Române.

Astfel, la 20 martie 2023, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Zilei Poliţiei Române, poliţişti din cadrul mai multor structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost alături de zece tineri liceeni care au fost selectaţi, anul acesta, pentru a lua parte la activităţile organizate în cadrul proiectului intitulat „Poliţist pentru o zi”. Poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale, rutieră şi criminalistic le-au explicat tinerilor cum se desfăşoară munca lor de zi cu zi, care sunt mijloacele tehnice pe care le au la dispoziţie, cum se realizează cooperarea structurilor de poliţie şi le-au împărtăşit diverse experienţe pe care le-au avut în carieră, se menţionează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba din 21 martie 2023.

La 22 martie 2023, un eveniment „Ziua Porţilor Deschise”, dedicat Zilei Poliţiei Române şi organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, a avut loc în Cetatea Medievală din Târgu Mureş. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate o serie de demonstraţii ale câinilor poliţişti, modul de intervenţie al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS), dar şi ochelarii de simulare a efectelor vizuale ale consumului de droguri şi alte substanţe interzise. De asemenea, poliţiştii au prezentat şi o serie de elemente de tehnică şi dotare, precum motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament.

Tot la 22 martie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au luat parte la o acţiune de donare de sânge, organizată în semn de solidaritate faţă de persoanele care se află într-o situaţie medicală dificilă şi au nevoie de transfuzii de sânge dar şi faţă de cadrele medicale care le îngrijesc, după cum se menţionează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba din 22 martie 2023. Acţiunea e cuprinsă în cadrul manifestărilor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba de Ziua Poliţiei Române.