Cinci diferențe majore între recoltarea celulor stem din măduva osoasă versus cordonul ombilical

Unul din doi oameni care au nevoie de un transplat nu găsesc niciodată un donator compatibil. În cazul unui transplant autolog de celule stem din cordonul ombilical, există un risc minim ca organismul să respingă celulele noi introduse, în comparație cu un transplant de măduvă osoasă.

Celulele stem sunt responsabile cu menținerea sănătății noastre. Acestea îndeplinesc trei funcții importante: se autoregenerează, se divid în alte celule, formând țesuturi noi și, de asemenea, contribuie la regenerarea altor celule. De aceea, acestea reprezintă un punct de interes major pentru domeniul medicinei. Din punct de vedere istoric, celulele stem au fost extrase din măduva osoasă și din sânge periferic. Pe măsură ce tehnologia a avansat, iar studiile au fost din ce în ce mai complexe, celulele stem s-au demonstrat a fi disponibile și din cordonul ombilical la nașterea copilului.

Celulele stem din sângele din cordonul ombilical oferă câteva beneficii importante în plus față de cele extrase din măduva osoasă, făcându-le o sursă prețioasă de sănătate.

Cum se colectează sângele și cât durează

Dacă vorbim despre celulele stem din cordonul ombilical, recoltarea de sânge durează câteva minute la naștere, este neinvazivă și sigură, în comparație cu recoltarea din măduva osoasă care poate dura minimum 25-30 de minute și presupune anestezie generală.

Care este gradul de contaminare a grefei

Sângele din cordonul ombilical este extras din placentă și vasele ombilicale – ceea ce reduce la minimum riscul de contaminare. În cazul celulelor din măduva osoasă, donatorul este de obicei un adult care ar putea fi un purtător asimptomatic de viruși ce pot deveni activi după transplant, existând astfel riscul de contaminare.

Puterea de regenerare

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decât celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Asta le oferă o putere regenerativă mai mare. Ele cresc mai repede și se reproduc mai rapid decât celulele stem adulte, care scad în număr și eficiență pe măsură ce corpul îmbătrânește”, afirmă  conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog la Stem Cells Bank.

Disponibilitate pentru transplant

Celulele din cordonul ombilical stocate sunt disponibile oricând este nevoie de ele. Există multe avantaje ale utilizării celulelor stem din cordonul ombilical în comparație cu cele din măduva osoasă. Familia economisește timp prețios, bani și temeri în a căuta un donator al măduvei osoase compatibile, mai ales într-o situație critică din punct de vedere al timpului.

Gradul de risc al respingerii transplantului

Știai că unul din doi oameni care au nevoie de un transplat nu găsesc niciodată un donator compatibil? În cazul unui transplant autolog de celule stem din cordonul ombilical (unde donatorul și primitorul sunt aceeași persoană), există un risc minim ca organismul să respingă celulele noi introduse, în comparație cu un transplant de măduvă osoasă.

Deoarece compatibilitatea este de 100%, iar celulele sunt disponibile în orice moment, celulele stem din cordonul ombilical reprezintă cea mai bună soluție pentru copilul tău, pe viitor, în cazul unui transplant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...