30% din cazurile de schizofrenie la tineri sunt legate de consumul de canabis

Publicat: 10 mai 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
30% din cazurile de schizofrenie la tineri sunt legate de consumul de canabis

Cercetătorii danezi au constat o creștere a riscului de apariție a schizofreniei în cazul persoanelor care consumă canabis.

Schizofrenia este o boală psihică asociată cu un ansamblu de simptome: percepție alterată a realității, activitate motorie redusă, memorie scăzută, scăderea capacității de concentrare , halucinații etc.

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetători din cadrul serviciilor sănătate mentală din Danemarca și din National Institute on Drug Abuse (NIDA), 30% din cazurile de schizofrenie la tineri cu vârste între 21 și 30 de ani sunt legate de consumul de canabis.

Concluziile acestui studiu au fost publicat în numărul din 3 mai al revistei Psychological Medicine.

Cercetătorii au constatat o mare diferență între bărbați și femei. Proporția este de 15% la bărbați cu vârste între 16 și 49 de ani, față de 4% la femei cu vârste între 16 și 49 de ani, între 1972 și 2021.

Autorii studiului subliniază că o cincime din cazurile de schizofrenie la bărbații tineri ar putea fi eliminate prin evitarea canabisului.  

Am constatat că proporția cazurilor de schizofrenie atribuabile consumului de canabis și care puteau fi evitate era mult mai mare la bărbați față de femei, în special la bărbații mai tineri al căror creier este încă în curs de maturizare, subliniază Carsten Hjorthoj de la Universitatea din Copenhaga, unul din autorii studiului, citat de media.