35 de ani de tăcere. Procesul care ține blocată Casa Radio

Publicat: 06 iul. 2025, 18:38, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
35 de ani de tăcere. Procesul care ține blocată Casa Radio

Casa Radio, una dintre cele mai mari clădiri abandonate din România, rămâne în centrul unui litigiu complicat între statul român și investitori străini. Proiectele anunțate de-a lungul anilor – de la mall și hoteluri până la un muzeu – au eșuat rând pe rând, în timp ce mastodontul din centrul Capitalei continuă să se degradeze.

Casa Radio, între proiecte eșuate și procese internaționale

Clădirea imensă aflată pe malul Dâmboviței, în zona centrală a Bucureștiului, a fost inițial gândită de Nicolae Ceaușescu drept „Muzeul Socialismului Românesc”. Construcția neterminată a fost abandonată după 1989, iar timp de mai bine de trei decenii, statul a încercat, fără succes, să găsească o utilitate viabilă pentru acest spațiu uriaș.

După 1990, imobilul a fost lăsat în paragină. Ulterior, au existat mai multe încercări de revitalizare, inclusiv parteneriate public-private, care vizau demolarea și reconstrucția zonei sub forma unui complex de birouri, mall și hoteluri. Niciunul dintre aceste planuri nu s-a concretizat.

„Derularea Proiectului Casa Radio, astfel cum a fost aprobat și reglementat prin actele normative în vigoare, este în prezent blocată, ca urmare a litigiilor existente între părțile semnatare ale Contractului de Parteneriat Public-Privat”, a transmis Compania Națională de Investiții (CNI), pentru Ziare.com.

Disputa cu Plaza Centers ajunge la Londra

Investitorul principal, compania Plaza Centers N.V., cu sediul în Olanda și listată la bursele din Londra, Varșovia și Tel Aviv, a inițiat în 2022 un litigiu arbitral împotriva statului român. Acesta este analizat de Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID).

În replică, statul român a notificat în 2023 rezilierea contractului de parteneriat și a înaintat la rândul său o cerere de arbitraj. Litigiul este în prezent pe rolul Curții de Arbitraj Internațional de la Londra.

„Ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către investitori, Statul Român a transmis în anul 2023 notificarea de reziliere a contractului de parteneriat public-privat și ulterior cererea de arbitraj”, a mai precizat CNI.

Construită înainte de 1989, Casa Radio a fost una dintre ultimele scene publice ale lui Nicolae Ceaușescu. De la balconul clădirii a salutat mulțimea în 23 august 1989, cu doar câteva luni înainte de prăbușirea regimului. După Revoluție, spațiul a devenit o emblemă a neputinței administrative și a eșecurilor investiționale.

De-a lungul timpului, autoritățile au avansat două variante majore pentru utilizarea clădirii: transformarea în mall – simbol al capitalismului modern – sau într-un muzeu dedicat comunismului românesc. Varianta mall-ului a fost abandonată odată cu criza financiară, deși proiectul era estimat la 50 de milioane de euro și se afla într-un stadiu avansat, cu Plan Urbanistic de Detaliu aprobat. Totuși, autorizația de construire nu a fost emisă de Primăria Sectorului 1.