40 de ani de când Dumitru Prunariu a efectuat primul și singurul zbor spațial al unui român

România celebrează 40 de ani de când Dumitru Prunariua efectuat primul zbor al unui român în spațiul cosmic, printr-o serie de evenimente științifice și culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde relativ înalte, iar colaborările globale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic.

La evenimentele de sărbătorire vor participa personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia, țări europene, dar și de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Revenirea din spațiul cosmic a avut loc vineri, 22 mai 1981, la ora 16,58, ora României. Modulul de coborâre al navei spațiale „Soiuz 40“ (alte doua module ale navei nu se recuperează, modulul orbital și modulul agregatelor) a aterizat în condiții aproape normale pe pământ, conform programului, în zona stabilită de pe teritoriul Uniunii Sovietice, la 225 kilometri sud-est de orașul Djezkazgan, din stepa Kazahstanului. 

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...