45% dintre copiii sub 3 ani din România au fost îngrijiți exclusiv de părinți în 2019

În 2019, aproape jumătate (47,1%) din toți copiii cu vârsta sub trei ani din UE au fost îngrijiți exclusiv de părinți, în timp ce 35,3% au fost în îngrijire formală timp de cel puțin o oră pe săptămână. Un sfert au fost îngrijiți de bunici, alte rude sau îngrijitori profesioniști pentru cel puțin o oră pe săptămână.

Ponderea copiilor sub trei ani îngrijiți doar de părinții lor a variat considerabil în statele membre ale UE, de la un minim de 21,2% în Olanda și 22,6% în Portugalia, până la peste 60,0% în Croația (60,8%), Slovacia (61,2%) și Letonia (63,8%), atingând vârful de 69,9% în Bulgaria. În România, circa 45% dintre copii au fost exclusiv în îngrijirea părinților.

Atunci când copiii nu sunt îngrijiți exclusiv de părinți, aceștia pot primi îngrijire formală, inclusiv îngrijire la școală ca parte a învățământului obligatoriu. Aproximativ o treime din copii (35,3%) din UE au fost înscriși la îngrijirea formală a unităților de învățământ timp de cel puțin o oră pe săptămână, cu 21,5% în îngrijirea formală mai mult de 30 de ore pe săptămână și 13,8% pentru mai puțin de 30 de ore pe săptămână.

Danemarca e atentă la copiii ei

Dintre statele membre UE, Danemarca cu două treimi (66%) dintre copiii care primesc cel puțin o oră de îngrijire formală pe săptămână au avut cea mai mare pondere, urmată de Olanda (64,8%), Luxemburg (60,0%) și Spania (57,4 %).

Îngrjire copii. Sursa: Eurostat.

La celălalt capăt al scalei, Cehia a avut cea mai mică pondere (6,3%), urmată de Slovacia (6,6%), Polonia (10,2%), România (14,1%) și Croația (15,7%).

Alte tipuri de îngrijire a copiilor includ îngrijirea de către o îngrijitoare profesionistă sau de către bunici, alți membri ai gospodăriei (cu excepția părinților), alte rude, prieteni sau vecini. Puțin peste 7% dintre copiii cu vârsta sub trei ani din UE au beneficiat de acest tip de îngrijire timp de minimum 30 de ore pe săptămână și 18,7% în plus dintre copii pentru mai puțin de 30 de ore pe săptămână, pentru un total de 25,9%.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole