45% dintre copiii sub 3 ani din România au fost îngrijiți exclusiv de părinți în 2019

În 2019, aproape jumătate (47,1%) din toți copiii cu vârsta sub trei ani din UE au fost îngrijiți exclusiv de părinți, în timp ce 35,3% au fost în îngrijire formală timp de cel puțin o oră pe săptămână. Un sfert au fost îngrijiți de bunici, alte rude sau îngrijitori profesioniști pentru cel puțin o oră pe săptămână.

Ponderea copiilor sub trei ani îngrijiți doar de părinții lor a variat considerabil în statele membre ale UE, de la un minim de 21,2% în Olanda și 22,6% în Portugalia, până la peste 60,0% în Croația (60,8%), Slovacia (61,2%) și Letonia (63,8%), atingând vârful de 69,9% în Bulgaria. În România, circa 45% dintre copii au fost exclusiv în îngrijirea părinților.

Atunci când copiii nu sunt îngrijiți exclusiv de părinți, aceștia pot primi îngrijire formală, inclusiv îngrijire la școală ca parte a învățământului obligatoriu. Aproximativ o treime din copii (35,3%) din UE au fost înscriși la îngrijirea formală a unităților de învățământ timp de cel puțin o oră pe săptămână, cu 21,5% în îngrijirea formală mai mult de 30 de ore pe săptămână și 13,8% pentru mai puțin de 30 de ore pe săptămână.

Danemarca e atentă la copiii ei

Dintre statele membre UE, Danemarca cu două treimi (66%) dintre copiii care primesc cel puțin o oră de îngrijire formală pe săptămână au avut cea mai mare pondere, urmată de Olanda (64,8%), Luxemburg (60,0%) și Spania (57,4 %).

Îngrjire copii. Sursa: Eurostat.

La celălalt capăt al scalei, Cehia a avut cea mai mică pondere (6,3%), urmată de Slovacia (6,6%), Polonia (10,2%), România (14,1%) și Croația (15,7%).

Alte tipuri de îngrijire a copiilor includ îngrijirea de către o îngrijitoare profesionistă sau de către bunici, alți membri ai gospodăriei (cu excepția părinților), alte rude, prieteni sau vecini. Puțin peste 7% dintre copiii cu vârsta sub trei ani din UE au beneficiat de acest tip de îngrijire timp de minimum 30 de ore pe săptămână și 18,7% în plus dintre copii pentru mai puțin de 30 de ore pe săptămână, pentru un total de 25,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...