Tehnologia 5G va contribui cu zeci de miliarde de euro la PIB și va crea peste 250.000 de locuri de muncă

Publicat: 12 aug. 2020, 09:38, de Eliza Popa, în ECONOMIE , ? cititori
Tehnologia 5G va contribui cu zeci de miliarde de euro la PIB și va crea peste 250.000 de locuri de muncă

Introducerea eficientă și pe scară largă a tehnologiei 5G va avea un impact strategic, economic și social pe termen lung pentru România. Aceasta este părerea lui Alexandru Borcea, Președinte ARIES (foto).

Aspectele variază de la o mai bună conectivitate a persoanelor fizice până la adoptarea Industriei 4.0 pentru stimularea competitivității economiei românești în următorii ani, potrivit evz.ro (https://evz.ro/5g-va-contribui-cu-zeci-de-miliarde-de-euro-la-pib-si-va-crea-peste-250-000-de-locuri-de-munca-ajutand-economia-sa-isi-revina.html). Așa cum a fost concluzionat în studiile adoptate în documentul Strategiei 5G pentru România, implementarea sistemului 5G va genera noi venituri de peste 4,7 mld. EUR și va crea peste 250.000 de noi locuri de muncă în toata țara. Făcând parte din UE, România ar putea beneficia de efectul la nivelul UE, în valoare totală de de 62,5 mld. EUR pe an, pe care tehnologia 5G îl poate aduce în diferite sectoare industriale, inclusiv în domeniul auto, al transporturilor, al utilităților și cel al sănătății.

România a recunoscut deja acest potențial prin prioritizarea timpurie a acțiunilor 5G pentru a acoperi principalele zone urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaționale și parcurile industriale din țară. România a dezvoltat un sector în creștere al telecomunicațiilor și ICT, contribuind cu 6% din PIB-ul național și având una dintre cele mai ridicate rate de transfer de date oferite utilizatorilor finali din Europa în prezent, un rezultat generat de un climat juridic, economic și industrial care a cultivat o concurență, o deschidere și o colaborare largă.

Pentru a facilita creșterea în continuare a conectivității și a traficului de date, o experiență mai bună a utilizatorilor și pentru a sprijini noi afaceri inovatoare, România are nevoie de o infrastructură ICT de înaltă performanță și eficiență, cu 5G ca pilon-cheie. În același timp, lacunele în materie de acoperire în bandă largă la nivel național și lacunele generale de digitalizare care sunt cuantificate prin intermediul DESI la nivel european (Digital Economy and Society Index) arată că sunt necesare eforturi sistematice din partea tuturor părților interesate din domeniul ICT din România. Acest lucru va fi esențial pentru a asigura conectivitatea necesară celor care au nevoie de acest lucru și pentru a accelera digitalizarea în sectorul public și în cel privat.

Eficiența și costul investițiilor 5G, precum și viteza de închidere a decalajelor de infrastructură și digitalizare din România, vor depinde foarte mult de ecosistemul 5G disponibil în țară. Pe lângă reglementările simplificate privind construirea infrastructurii, accesarea și alocarea spectrului, este important să se permită și să se promoveze o colaborare deschisă în domeniul tehnologiei și al afacerilor între autoritățile de reglementare, operatorii de telecomunicații, furnizorii de rețele și dispozitive, furnizorii de servicii și actorii din industriile verticale. Aceasta înseamnă, de asemenea, continuarea unei practici de succes în România privind inducerea concurenței prin implicarea actorilor ICT locali, europeni și globali în investiții și dezvoltare – o abordare în conformitate cu obiectivele Codului de comunicații electronice al UE. Prin urmare, deschiderea către toți furnizorii relevanți de tehnologie și soluții 5G, pe baza standardelor industriale acceptate la nivel global, va asigura tranziția în timp util către tehnologia 5G, controlând în același timp costurile investițiilor.

Bazându-se pe know-how-ul său vast în domeniul ICT, precum și pe practicile favorabile incluziunii și nediscriminării actorilor din domeniul ICT, România are o oportunitate unică de a reuși și de a conduce în era 5G.