65 ani – vârsta maximă de pensionare. Cine vrea, poate munci până la 70 ani

Majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani nu va fi susținută de PSD sub nicio formă, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi, prioritatea la acest moment fiind creşterea speranţei de viaţă a românilor. Vor fi stimulați, însă, cei care sunt de acord să lucreze în continuare până la 70 de ani cu bonusuri de la stat.

Creșterea vârstei de pensionare a stârnit controverse în mai multe țări din Uniunea Europeană, în contextul noilor cerințe emise de Comisia Europeană, pentru accesarea fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Trebuie menționat totuși că, în prezent, conform legislaţiei din România, cetățenii pot să lucreze în continuare și peste vârsta de 65 de ani, dacă doresc acest lucru.

„Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă, în special de speranţa de viaţă sanătoasă… apoi să vorbim despre creşterea vârstei de pensionare, dar, acum, nu este cazul… Sub nicio formă, nu susţinem majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Dacă vorbim despre acordarea de stimulente pentru cei care vor să rămână în activitate este foarte bine”, a declarat Marius Budăi, luni, într-o conferinţă de presă.

Toate propunerile legislative venite din partea guvernanților vor fi prezentate şi oficialilor europeni.

România și-a asumat prin PNRR egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii. Legea a intrat în vigoare în 2010 și prevede ca până în 2030 vârsta de pensionare în cazul femeilor să ajungă la 63 de ani, comparativ cu 62 de ani, în prezent. Prin PNRR, oficialii românii și-au asumat, până în 2035, să fie egalizată vârsta de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani.

„Ce am găsit în PNRR e halucinant! Este vorba despre viața oamenilor. Au fost trimise niște prevederi aberante, fără să știe ce se trimite. Ne îngrozim pe parcurs ce descoperim lucruri în PNRR. PSD nu susține creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani și nu o vom susține, nu o vom semna, nu vom trece așa ceva în lege!”, a mai spus  Marius Budăi.

Stimulente de la stat

Alinierea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei este trecută „textual” în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, preciza recent și Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Concret, românii vor fi încurajați să muncească până la 70 de ani prin acordarea de stimulente de către stat. 

„Soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon”, afirma  Boloș.

Dacă la români se discută de o vârstă de până la 70 de ani, la francezi numai creșterea vârstei de la 62 de ani la 64 de ani s-a lăsat cu proteste în stradă în ultima perioadă. Iar francezii se numără printre europenii care se pensionează cel mai devreme.

Citeste si Cum se acordă cardul de energie, când la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...