70 de milioane de teste Covid-19 din salivă, pentru școli. Cîmpeanu: Vom estima numărul minim de teste necesar

Publicat: 04 oct. 2021, 15:56, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
70 de milioane de teste Covid-19 din salivă, pentru școli. Cîmpeanu: Vom estima numărul minim de teste necesar
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că vor fi cumpărate circa 70 de milioane de teste pe bază de salivă pentru școli. Premierul Florin Cîțu a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să elaboreze astăzi cerințele minime de performanță, pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achizițiile Centralizate.

Atât primul ministru, cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca, în cursul zilei de astăzi, să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță, pentru a le transmite oficiului de achiziții”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul a anunțat că echipa sa lucrează ca, în cursul zilei de astăzi, să estimeze numărul minim de teste necesar pentru școli și grădinițe.

„E vorba de o achiziție de nivel foarte mare. Pentru că au rămas, din cele 14 săptămâni de școală până la finalul calendaristic al anului, un număr de 11 săptămâni. Sunt 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că necesită posibilitatea de testare a tuturor de două ori săptămânal, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că aceste teste nu vor fi omologate, ci vor fi autorizate de urgență.

Până la achiziție, care se va face cu celeritate, se fac teste antigenice în școli. Ministerul Sănătății a suplimentat cu 280.000 numărul de teste antigenice la dispoziția școlilor, a mai spus Cîmpeanu. Testele pozitive vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau teste antigenice.

Florin Cîțu a cerut omologarea testelor din salivă

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a solicitat luni Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să vină urgent cu omologarea testelor Covid-19 din salivă.

Cred că au început procedurile. În acelaşi timp, cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare, să permită aceste teste. Până la urmă noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia„, a declarat Florin Cîţu, la finalul BEx al PNL.