80% dintre bebelușii cu malformații sunt operați în țară, anunță ministrul Sănătății

Publicat: 06 mart. 2024, 07:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
80% dintre bebelușii cu malformații sunt operați în țară, anunță ministrul Sănătății
Ministrul Rafila

80% dintre bebelușii veniți pe lume cu malformații sunt operați în țara noastră,  adică același procent de copii care, în urmă zece ani, erau transportați pentru intervenții chirurgicale în străinătate, a anunțat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că ”se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată țara”, întrucât cel de la Târgu Mureș ”cunoscut în mod tradiţional, (…) era total insuficient din punct de vedere al numărului de cazuri pe care putea să le rezolve”.

La acest centru, potrivit ministrului Sănătății, se adaugă Spitalul ”Marie Curie” din București, dar și de la Timișoara, Iași și Cluj.

Criză de neonatologi

Ministrul Sănătății avertizează că, în țara noastră, sunt zone unde lipsesc medicii neonatologi, ceea ce creează vulnerabilități privind îngrijirea copiilor.  În acest sens, Ministerul Sănătăţii depune eforturi ca reţeaua de centre avansate în acest domeniu să poată acoperi cât mai bine teritoriul ţării.

„Avem relativ puţine maternităţi de gradul trei şi încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde lipsesc. Sigur, pe partea de investiţii, acum se întâmplă lucruri foarte, foarte multe. Aş menţiona doar trei dintre ele. Am încheiat, anul trecut, achiziţia a peste 300 de incubatoare pentru secţiile de neonatologie din România, un proiect finanţat de Banca Mondială, iar din PNRR avem, pe de o parte, dotări, foarte multe dotări în secţiile de neonatologie şi ca o noutate – achiziţionăm douăsprezece ambulanţe de tip terapie intensivă, care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă, inclusiv al prematurilor, în maternităţile de grad trei”, a informat ministrul Sănătăţii.

 Ce sunt malformațiile

Malformațiile congenitale sunt anomalii structurale sau funcționale, apărute în perioada intrauterine. Acestea pot fi detectate în timpul sarcinii sau după nașterea bebelușului. Aceste malformații pot afecta orice parte a corpului sau organele interne, asociate cu simptome ușoare sau grave.

Printre aceste malformații sunt cele cardiace congenitale sau cardiopatiile congenitale .

„Numărul de copii care se nasc cu astfel de malformaţii cardiace în fiecare an depăşeşte 1.000. Cam asta este incidenţa. Dintre aceşti copii, circa 600 sunt operaţi în România prin proceduri chirurgicale, iar prin proceduri intervenţionale încă circa 200. Asta înseamnă centrele din Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Circa 100 – 120 merg la tratament în străinătate şi mă refer în special la cei la care există o urgenţă majoră pentru care nu se poate face deocamdată intervenţie în România, iar mortalitatea generală la aceste 800 de cazuri care sunt operate sau se face intervenţional – terapie intervenţională – mortalitatea este sub 5%, faţă de o mortalitate medie de 6-7% la nivel mondial”, afirma recent ministrul Rafila.