De ce nu trebuie să vopsim ouăle cu vopsea pentru haine textile

Publicat: 02 mai 2024, 12:45, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce nu trebuie să vopsim ouăle cu vopsea pentru haine textile

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar gospodinele fac de zor pregătiri pentru această sărbătoare. Printre sarcinile peste care nu putem sări se numără și vopsitul ouălor. Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, atrage atenția și susține că la vopsirea ouălor nu trebuie utilizată vopsea pentru alte destinaţii, cum ar fi cea tipografică sau pentru textile, deoarece acestea pot prezenta un real pericol pentru sănătate.

Într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare, Paul Anghel atrage atenția și susține că ar trebui să fim foarte atenți de unde luăm vopseaua de ouă. De asemenea, acesta susține că la vopsirea ouălor nu trebuie să utilizăm vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile.

„Achiziţionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale. Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a declarat Paul Anghel.

Citește și: Vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri

Dacă vrem să apelăm la metode naturale, putem să ne folosim de sfecla roșie pentru a vopsi ouăle. În cazul acestei metode, dacă vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme.

„Sfecla roşie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenţi roşii şi galbeni cunoscuţi sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roşii) şi betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina şi reprezintă 75-95 % din pigmentul roşu.

Datorită acestei substanţe, sfecla are o culoare roşie intensă şi poate acoperi uşor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albuşul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, a mai afirmat directorul general ANPC.

Ce spun legendele creștine despre ouăle roșii

Tradiția românească însumează mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.