90% dintre părinți își duc copiii la ”urgențe”, deoarece nu știu să folosească antipireticele, spune medicul Anda Voica

Publicat: 06 mart. 2024, 21:34, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
90% dintre părinți își duc copiii la ”urgențe”, deoarece nu știu să folosească antipireticele, spune medicul Anda Voica

90% dintre părinți își duc copiii la UPU, speriați că aceștia au febră, deoarece ei ”nu știu efectiv dozele de antipiretice pe care trebuie să le folosească, semnalează medicul de medicină de urgență, Anda Voica,  în podcastul Dialogurile Puterii,  ”Cu copiii la urgențe”.

Din păcate, mulți părinți nu știu cum să acționeze atunci când copilul are febră, simptom care nu întotdeauna trebuie ”tratat” la spital.  

”Valoarea febrei nu este direct proporțională cu gravitatea bolii. Copilul poate să aibă febră mare până la 40, într-o afecțiune virală banală. Important este cum se prezintă între puseele febrile. Dacă  între puseele febrile e vioi, mănâncă, e prezent… sunt semne că este o infecție banală și nu o infecție de tip, să zicem, meningită. Într-o afecțiune severă, însoțită de febră, între puseele febrile copilul are o stare generală extrem de proastă. Și atunci, da, ai într-adevăr nevoie să te prezinți de urgență cu el la spital, explică Anda Voica, medic  de medicină de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe.

Antipiretice

Medicul spune că discuția despre antipiretice trebuie să înceapă cu producătorul și cu dozele menționate, care nu întotdeauna sunt corelate cu greutatea copiilor.  Această discuția continuă cu necesitatea ca părinții să țină legătura cu pediatrul care urmărește copilul, menționează medicul Anda Voica.

”Astfel, părinții ar trebui să aibă o schemă întocmită de pediatru referitor la antipiretice: ce cantitate de ibuprofen sau de paracetamol etc., trebuie să dea copilului. ”Cred că 90% dintre părinți ajung la unitatea de primiri urgență pentru că nu știu efectiv dozele de antipiretice pe care trebuie să le dea copiilor”, subliniază medicul Anda Voica.

Medicul mai recomandă ca, profilactic, părintele să aibă în casă ibuprofen și paracetamol. ”În momentul în care este un copil de 4, 5, 6, 7 ani, părintele acestuia ar trebui să fie rodat și să știe cam ce ar trebui să dea copilului când are  febră. Dacă părinții au un bebeluș, un copil sub un an, atunci da, au motive să fie anxioși, să se prezinte la medic și la camera de gardă, explică medicul Anda Voica.

Atenție, părinți! Sunt toxice

De asemenea, părinții trebuie să știe că orice medicament, orice supliment, administrate în doze prea mari, sunt toxice.

”Nu mai zic de paracetamol, de ibuprofen, care sunt toxice în doze mari. Ele sunt metabolizate hepatic, renal.”

„Și constat – spune medicul –  că pentru orice afecțiune a copilului, părintele spune – i-am dat niște paracetamol sau niște ibuprofen să-i treacă mai repede – ceea ce este total greșit”.