Doamne ferește, să nu ajungem cu copiii la spital!

Publicat: 05 mart. 2024, 17:02, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Doamne ferește, să nu ajungem cu copiii la spital!

Doamne ferește, Doamne ferește, dar dacă îi este rău copilului, trebuie să fie dus imediat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Părinții îngrijorați de sănătatea copiilor, au mare încredere în serviciul de urgențe, chiar dacă trebuie să aștepte ceva mai mult din cauza aglomerației. În ce măsură vaccinurile, obligatorii sau nu, pot reduce numărul și gravitatea bolilor la copii, ne răspunde Anda Voica, medic de urgențe.

Vaccinurile, din păcate, în România nu mai sunt toate obligatorii. Adică părintele care nu își vaccinează obligatoriu cu vaccinurile obligatorii copilul nu suportă nicio consecință și nicio sancțiune. Sunt state civilizate din Europa în care părinții sunt sancționați. Dacă nu se prezintă cu copilul la vaccinarea obligatorie, sunt sancționați, fie prestează muncă în folosul comunității, fie plătesc o taxă și așa mai departe. În România, există vaccinurile cu titlu obligatoriu, în sensul că ele sunt susținute de statul român și plătite de statul român. Și există și vaccinurile suplimentare care în străinătate sunt obligatorii, dar,  în România, nu sunt susținute de statul român financiar.”, declară la Dialogurile Puterii medical Anda Voica.

Vaccinuri cu plată?

Vaccinuri cu plată. Este vaccinul anti meningococică, care este un vaccin extrem de important. Meningita meningococică este o boală mortală și mortală rapid. Din păcate, în cariera mea am văzut foarte mulți copii cu deces la camera de gardă. Infecția meningococică este o infecție extrem de serioasă, care face multe victime și nu este chiar rară. Mai este vaccinul, acuma intra și HPV ul ca vaccinare gratuită era inițial pe cuplată. Este vaccinul de hepatită A iarăși, care este vaccin cu plată. Hepatita A este o boală extrem de frecventă în România. Din ce în ce mai frecventă. Eu am lucrat și într-un spital de provincie, aproape de București, în care aveam focare de hepatită A, focare. Deja știam când un copil venea cu vărsături dintr-o anumită zonă, deja știam că probabil este hepatită A. Alt exemplu de vaccin este vaccinul antirabic. Varicela, care determină depresie imunitară severă, adică post infecție, varicela. Dacă îi putem feri pe copii de toate aceste boli,  de ce să nu îi ferim? Am mereu discuții cu părinții care spun că varicela o face odată și capătă imunitate pe viață, este adevărat, dar dacă după aceasta varicela face o complicație?”, se întreabă Anda Voica, medical UPU.

Și atunci,  ce-i de făcut?

Urmăriți interviul integral cu Anda Voica, medic pediatru la UPU