Probabil a avut un trecut violent: Prima planetă din exteriorul Căii Lactee, descoperită (VIDEO)

Publicat: 31 oct. 2021, 23:01, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Probabil a avut un trecut violent: Prima planetă din exteriorul Căii Lactee, descoperită (VIDEO)

O exoplanetă, care are aproximativ dimensiunea lui Saturn a fost detectată la mai mult de 28 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. Telescopul NASA este cel care a descoperit prima planetă în exteriorul Căiii Lactee.

Exoplaneta a fost găsită în galaxia spirală Messier 51, cunoscută sub numele de Galaxia Whirpool. Este de mii de ori mai departe decât orice altă exoplanetă găsită anterior în Calea Lactee. A fost detectat de Observatorul de raze X Chandra, un telescop spațial NASA care se află la138.000 de kilometri distanță de Pământ. NASA a spus că dacă planeta există, „probabil a avut o istorie tumultoasă și un trecut violent”, deoarece în prezent orbitează o stea neutronică sau o gaură neagră cu o stea însoțitoare de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele.

O cheamă M51-1

Noua descoperire, care este „aproximativ de dimensiunea lui Saturn”, a fost listată sub numele M51-1. „Încercăm să deschidem un drum cu totul nou pentru găsirea altor lumi, căutând planete la lungimi de undă de raze X, o strategie care face posibilă descoperirea lor în alte galaxii”, a declarat Rosanne Di Stefano de la Centrul de Astrofizică, care a condus studiul, publicat în Nature Astronomy.

Dar sunt necesare mai multe date pentru a valida descoperirea, iar orbita mare a planetei sugerează că nu va mai putea fi detectată pentru încă 70 de ani. „Din păcate, pentru a confirma că vedem o planetă, probabil că ar trebui să așteptăm zeci de ani pentru a vedea un alt tranzit”, a spus co-autorul studiului,Nia Imara, de la Universitatea California din Santa Cruz.