Apelul Papei Francisc: „Opriți-vă, producători de arme!” „Războiul devorează copiii patriei”

Publicat: 02 nov. 2021, 19:18, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Apelul Papei Francisc: „Opriți-vă, producători de arme!” „Războiul devorează copiii patriei”
Papa Francisc

Papa Francisc s-a adresat producătorilor de arme, cerându-le să se oprească, deoarece „războiul devorează copiii patriei”, relatează AFP.

Apelul a fost făcut în timpul unei scurte predici cu ocazia slujbei oficiate de Papa Francisc la cimitirul francez din Roma, marți, 2 noiembrie, Ziua Morților în Biserica Catolică.

Situat pe dealul Monte Mario, în nordul capitalei Italiei, acest cimitir adăposteşte mormintele a circa 1.700 de soldaţi – creştini şi musulmani – ai corpului expediţionar francez, care au murit în timpul campaniei din Italiei din 1943 şi 1944 luptând împotriva trupelor germane.

„Aceste morminte sunt un mesaj de pace. Opriţi-vă, fraţi şi surori, opriţi-vă! Opriţi-vă, producători de arme!”, a spus papa Francisc în timpul unei scurte slujbe într-un cort pe care flutura un steag francez, în prezenţa a aproximativ 250 de persoane, printre care numeroşi diplomaţi, religioşi şi militari francezi.

Tragedia războiului

Înainte de slujbă, papa Francisc s-a recules în fața mai multor morminte și a depus un trandafir alb. „M-am oprit în fața unui mormânt” a spus Suveranul Pontif, înainte de a rosti în franceză ceea ce era scris pe mormânt: ”Necunoscut, mort pentru Franța, 1944”. Apoi, papa Francisc a adăugat: „Nici măcar un nume (…) Este tragedia războiului”.

Toţi aceşti oameni – oameni buni – au murit în război, au murit pentru că au fost chemaţi să-şi apere patria, valorile, idealurile (…) dar şi „situaţii politice triste şi deplorabile. Şi ei sunt victimele războiului care devorează copiii patriei„, a spus el.

Luptăm suficient de mult încât să nu existe războaie? Pentru ca economia ţărilor să nu fie întărită de industria de armament?„, a întrebat papa Francisc.

În total, 7.000 de soldaţi, majoritatea din trupele coloniale franceze, au fost ucişi în rândul celor 112.000 angajaţi în această campanie sub ordinele generalului Alphonse Juin.