Facebook renunță la funcția de recunoaștere facială

Publicat: 04 nov. 2021, 07:03, de Raluca I. Heroiu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Facebook renunță la funcția de recunoaștere facială

Facebook a anunțat marți că renunță la funcția de recunoaștere facială. Această funcție identifică automat utilizatorii în fotografii și videoclipuri.

„Organismele de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acestei funcții. În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri este o soluție adecvată”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședinte responsabil cu inteligența artificială la Facebook, într-o postare pe blog, conform Reuters.

Criticii spun că tehnologia de recunoaștere facială – care este populară în rândul comercianților, spitalelor și companiilor cu activități în domeniul securității – ar putea compromite confidențialitatea, ar putea viza grupurile marginalizate și ar putea normaliza supravegherea intruzivă.

Vestea vine, de asemenea, într-o perioadă în care compania Facebook a fost supusă unui control intens din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor, cu privire la siguranța utilizatorilor și la o gamă largă de abuzuri pe platformele sale.

Compania a declarat că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnic ai Facebook au optat pentru setarea de recunoaștere a feței, iar schimbarea va șterge acum „șabloanele de recunoaștere facială” a peste un miliard de persoane.

Eliminarea va fi implementată la nivel global și este de așteptat să fie finalizată până în decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.