ATENȚIE, nevaccinați! Certificatul verde la muncă se dezbate în Parlament

Publicat: 08 nov. 2021, 17:51, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
ATENȚIE, nevaccinați! Certificatul verde la muncă se dezbate în Parlament

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Discuţiile se reiau la comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor care este şi decizională.

Prima comisie care va dezbate proiectul și va da raport este cea de Sănătate, în timp ce Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii sesizate să aibă o ședință comună. Conducerea Camerei Deputaților respinsese marți cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Anterior, proiectul fusese respins de Senat la votul din plen. Camera Deputaților e cameră decizională.

După cum ştiţi, proiectul privind certificatul verde a fost respins în Senat, cu amendamentele care au venit. Noi îl luăm de la forma iniţială în acest moment. Deci va trebui să discutăm, conform deciziei Biroului permanent de săptămâna trecută, până pe 12 noiembrie aceste amendamente. Astăzi şi mâine vom avea la nivelul Comisiei de sănătate întâlniri cu vicepreşedinţii din grupurile parlamentare, în care vom discuta amendamente. Când vom avea un consens, vom face o şedinţă a Comisiei de sănătate în care vom da un raport preliminar, care va merge în celelalte comisii”, a declarat Tătaru, la Parlament.

Întrebat ce se va întâmpla cu angajaţii care nu pot face vaccinul anti-COVID, Nelu Tătaru a arătat că sunt mai multe amendamente, inclusiv de la PSD, care prevăd între altele ca 60 de zile testele să fie plătite de la stat sau posibilitatea eliberării unui certificat verde la 10 zile după prima doză.

Sunt deschis la orice discuţii de amendamente cu celelalte grupuri parlamentare. În acest moment noi luăm de la zero această iniţiativă legislativă, adică de la forma iniţială. (…) Noi vom veni cu amendamentele care vor fi discutate de fiecare dintre grupurile parlamentare. (…) Noi suntem deschişi, în acest moment, la Camera Deputaţilor, să discutăm toate amendamentele, ca acest proiect să treacă”, a adăugat deputatul PNL.

PSD a făcut mai multe propuneri de modificare a certificatului verde la muncă, printre care includerea testului de anticorpi în acest certificat sau ca testele medicilor nevaccinaţi să fie plătite de stat.

– Fără certificat verde dacă persoana are teste de anticorpi şi PCR negativ o dată la 30 de zile

– Teste pentru personalul medical plătite de stat acolo unde nu sunt vaccinaţi

– Testele medicilor fără vaccin ar putea fi plătite de stat – propunere

– Se păstrează menţiunea că dacă este făcută prima doză, până la a doua angajatorul să plătească testarea

– Eliminarea prevederii că dacă sunt sub 50 de persoane în clădire de birouri să nu fie nevoie de certificat verde.