Poveste de Crăciun cu bunătătăți moldovenești: Cozonac Domnesc, alivenci și plăcinte poale-n brâu

Publicat: 25 dec. 2021, 12:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Poveste de Crăciun cu bunătătăți moldovenești: Cozonac Domnesc, alivenci și plăcinte poale-n brâu

Printre vedetele Târgului de Crăciun de la Ministerul Agriculturii din acest an s-a numărat și Mariana Mateiuc, care a venit tocmai de la Botoșani ca să-i încânte pe bucureșteni cu delicatesele sale preparate după rețete străvechi doar de ea știute. Nu doar că le-a adus la viață, dar încearcă să le adapteze cerințelor consumatorilor moderni ale căror gusturi sunt tot mai sofisticate.

Fără prafuri, fără E-uri, dar cu multe ouă, lapte, unt, smântână și tot ce mai trebuie, apoi “frământat până transpiră grinda”, cum îi place doamnei Mariana să spună, după care cozonacii se coc în cuptorul de lemne de pe vremea bunicii, unde intră până la 20 de bucăți. Pe cât de simplu, pe atât de ingenios, iar  toate la un loc au adus faima cozonacului domnesc. Și pe bună dreptate, mai ales că în timp, cozonacul de la Tocileni a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate produse tradiționale din România.

„Este rețeta străbunicilor noștri, cea mai veche. Noi încercăm să o îmbunătățim pe cât putem, dar să și  păstrăm tradiția, să nu schimbăm nimic, dacă putem să îmbunătățim, să fie din ce în ce mai bun. Avem cozonac cu nucă, rahat și stafide, cu nucă și doar cacao sau pur și simplu cozonac cu mac, cum le place bucureștenilor”, ne-a povestit doamna Mariana la târg.

Nu doar cozonacul a avut succes în Capitală, ci și alivencile, găluștele cu prune, sărățelele, plăcintele poale-n brâu, apreciate peste tot în țară pe unde doamna Maria se duce. Pe unele le pregătește pe loc, sunt calde, numai bune de servit pentru toți pofticioșii. Și nu sunt deloc puțini.