CCR a respins sesizarea USR la Legea bugetului de stat pe 2022

Publicat: 28 dec. 2021, 12:45, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
CCR a respins sesizarea USR la Legea bugetului de stat pe 2022
Justiție CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, obiecțiile fomulate de 51 de deputați ai USR la Legea bugetului de stat pe 2022, care va merge la promulgare la președinție.

Termenul de judecată fusese iniţial fixat la data de 29 decembrie 2021, dar Plenul Curții Constituționale l-a preschimbat, din oficiu, la data de 28 decembrie, potrivit unui comunicat al CCR. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, fiind considerată ca inadmisibilă obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.

De asemenea, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și „a constatat că dispozițiile art. 54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”.

În același timp, CCR consideră ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și se comunică Președintelui României.

USR a depus, vinerea trecută, la Curtea Constituțională sesizarea care privește legea bugetului pe 2022.

„Acest buget încalcă un principiu important din Constituție: egalitatea în fața legii. Comunități întregi din România nu au primit niciun leu de la buget și sunt pedepsite de domnii Ciolacu și Cîțu pentru că nu au votat PSD sau PNL”, a declarat la acel moment Dan Barna.