Exclusiv. Dr. Virigil Musta: Asocierea dintre gripă și Covid-19 crește foarte mult riscul de evoluție severă

Publicat: 04 ian. 2022, 12:02, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Exclusiv. Dr. Virigil Musta: Asocierea dintre gripă și Covid-19 crește foarte mult riscul de evoluție severă

Flurona este o asociere între gripa sezonieră și infecția cu coronavirus care presupune efectuarea de teste speciale pentru un diagnostic precis, spune dr. Virgil Musta, medic primar la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Deocamdată sunt puține cazuri confirmate dar, potrivit specialiștilor, numărul lor este mult mai mare, având în vedere că suntem în plin sezon de gripă.

Imunitate deficitară

Din punct de vedere medical faptul că apare această asociere nu este foarte neobișnuit. Dar trebuie subliniat că apare acolo unde imunitatea este deficitară. Această asociere crește riscul afectării pulmonare, deoarece și gripa și Covid-19 au în comun complicații bronho-pulmonare. Dar, evident, riscurile acestea sunt mult mai mici dacă suntem vaccinați cu doza completă anti Covid și antigripal, subliniază dr. Musta.

Un alt element comun al celor două boli – gripa și Covid-19 – este riscul mai mare de complicații, de forme severe în cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare, cardiace, obezitate și alte boli cronice. Asocierea celor două boli va spori foarte mult riscul de evoluție severă.

Dr. Musta spune că ambele boli sunt mai ușoare la copii, deoarece aceștia sunt într-un număr mult mai mic afectați de alte patologii.

În contextul apariției asocierii dintre gripă și Covid-19, dr. Musta recomandă cu toată tăria vaccinarea antigripală și anti Covid, mai ales în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, cu boli cronice etc. Ca și în cazul gripei, și în cazul Covid-19, aceste categorii de persoane sunt cele mai expuse la infecții și forme severe, motiv pentru care în cazul lor vaccinarea este cea mai bună soluție.

Suntem la debutul valului al cincilea

Dr. Virgil Musta consideră că suntem la ”debutul celui de-al cincilea val pandemic, ceea ce se vede în creșterea numărului de noi cazuri raportate zilnic. Dacă până acum se prezentau la spital pentru evaluare 3 – 4 persoane, acum avem aproximativ 17, zilnic. De asemenea, a crescut numărul celor care au nevoie de spitalizare”.  

În privința aprovizionării cu medicamente, dr. Musta subliniază că farmacia spitalului are imunomodelatoare, anticorpi monoclonali și speră ca Ministerul Sănătății să achiziționeze și cele două noi pastile antivirale de la Merck sau Pfizer.

În perioada critică din valul al patrulea al pandemiei, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara a fost înființat un departament dotat cu 34 de echipamente de terapie cu flux mare de oxigen (între 60 și 80 l/minut) în procedura de preterapie. Astfel, secțiile de terapie intensivă au fost destinate exclusiv pacienților care necesită intubare.

De asemenea, printr-un program comun și complex, atât în Timișoara cât și în Arad, s-a reușit ca pacienții cu  forme ușoare, dar care totuși au nevoie de oxigen să aibă concentratoare, furnizate de asociații specializate, și să fie monitorizați la domiciliu de către medicii de familie.