Anual, în Europa: 35.000 de noi cazuri de cancere pediatrice. 6.000 de copii mor de cancer

Publicat: 14 feb. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Anual, în Europa: 35.000 de noi cazuri de cancere pediatrice. 6.000 de copii mor de cancer

În fiecare an, în Europa, sunt diagnosticate peste 35.000 de noi cazuri de cancere pediatrice și 6.000 de copii mor din cauza acestei boli.

Nathanael a murit la vârsta de 16 ani, în octombrie anul trecut. Era afectat de un gliom infiltrant în trunchiul cerebral, o tumoră a creierului incurabilă. El nu a avut acces, în Franța, la niciun medicament. Așa începe 20 Minutes articolul consacrat acestei drame: cancerul pediatric în Europa.

În încercarea de a-i prelungi viața fiului, tatăl lui Nathanael, Xavier Baio a trecut peste orice obstacol. Așa a reușit să obțină din Germania un medicament produs în Statele Unite, care era departe de a vindeca această formă de cancer, dar care înregistra rezultate încurajatoare, în sensul că îmbunătățește speranța de viață a unor pacienți.  

Institutul Gustave Roussy din Franța a putut să reproducă principiul activ al acestui medicament al ultimei speranțe. După câteva zile de la decesul lui Nathanael, medicamentul era disponibil în Franța pentru pacienții în eșec terapeutic.

Sunt necesare mai multe teste clinice în Franța pentru a exista mai multe opțiuni terapeutice, pentru a da o speranță părinților, mărturisește Xavier Baio.

Calcule economice

Anual, în Europa, sunt diagnosticate peste 35.000 de noi cazuri de cancere pediatrice și 6.000 de copii mor din această cauză. În ultima perioada, s-au înregistrat progrese considerabile în terapia cancerului pediatric.

Rata de supraviețuire a copiilor, care era de aproximativ 30% în anii 60, este în prezent de 80%. Dar cancerele pediatrice sunt ”o boală rară” comparativ cu cancerele la adulți. Este motivul pentru care rentabilitatea scăzută a investiției rezultată din cercetarea unor tratamente pentru copii nu-i stimulează pe marii actori din acest domeniul. În plus, testele clinice care includ copii și adolesceți sunt mult mai dificil de realizat.

”Dorim să înființăm o platformă de cercetare clinică la nivel european, care să permită în mod special realizarea de teste clinice mai mari prin integrarea mai multor pacienți, a explicat pentru AFP Thierry Breton, directorul general al  Institutul Național al Cancerului din Franța. De asemenea, el a mai spus că în lunile următoare, o revizuire a  reglementului european ar trebui să permită stimularea companiilor să dezvolte medicamente speciale pentru copii.