Dr. Beatrice Mahler: Varianta Omicron 2 ar putea fi la fel de periculoasă ca Delta. „Încă este momentul să păstrăm masca”

Publicat: 21 feb. 2022, 15:15, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler: Varianta Omicron 2 ar putea fi la fel de periculoasă ca Delta. „Încă este momentul să păstrăm masca”
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

Dr. Beatrice Mahler spune că se observă o ușoară creștere a numărului cazurilor Covid-19 în Institutul ”Marius Nasta”, motiv pentru care recomandă să se stabilească dacă este vorba varianta 2 a Omicron și să nu abandonăm masca în acest moment.  

”Cred că este importantă, în acest moment, efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2”, a declarat pentru Agerpres dr. Beatrice Mahler.

Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, subliniază faptul că varianta Omicron 2 ”are modificări sau mutații la nivelul proteinei spike, care o fac și mai aderentă de mucoasa care intră în contact cu corpul nostru, dar se pare că reușește prin această mutație să se ascundă de anticoorpii pe care noi îi avem deja în corp”.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății avertiza recent că această variantă îngrijorează pentru că se transmite ușor, dar și pentru că provoacă forme severe similare celor generate de varianta Delta.

Sunt avertismente care ar trebui să ne determine să nu renunțăm la purtarea măștii.

„Cred că încă este momentul să fim atenţi şi este momentul să păstrăm masca, mai ales atunci când există contactul cu persoane, când petrecem mai mult timp în încăperi închise, pentru a ne proteja şi pe noi şi pe cei din jurul nostru”, subliniază dr. Mahler.

În privința fazei post-covid, specialistul spune că ”simptomatologia remanentă după varianta Omicron în formele ușoare este preponderent neurologică”, ”pacientul având nevoie de consultul unui neurolog și să beneficieze de recuperare neuromusculară”.

În cazul pacienților Covid cu afectare respiratorie, consultul pneumologic este esențial.

„Pentru afectarea respiratorie, pentru lipsa de aer pe care o resimt pacienţii, dificultatea la efort, consultul pneumologic rămâne prioritar. El nu ar trebui făcut mai repede de o lună, trebuie să oferim acest timp plămânului să se vindece. Nu de alta, dar evaluare – pe lângă imagistică – presupune şi evaluarea funcţiei pulmonare, care ar fi mult mai corect şi eficient pentru pacienţi să fie făcută la minim 30 de zile după trecerea prin boală”, subliniază dr. Mahler.