De ce au bătut noaptea clopotele catedralei Sfântul Ștefan din Viena

Publicat: 17 mart. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
De ce au bătut noaptea clopotele catedralei Sfântul Ștefan din Viena

Un incident ieșiit din comun s-a petrecut în Viena: clopotele catedralei Sfântul Ștefan au început să bată brusc, în plină noapte. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei catolice a Vienei, Michael Prüller, a vorbit despre un atac al hackerilor.

Atacul a făcut să apară imediat speculații grave de presă: „Ne cerem scuze tuturor celor care au fost treziți din somn”, a spus Prüller, după ce mulți concetățeni au sunat la poliție. După incidentul de securitate, clopotele au fost scoase din rețea și a fost instalată o linie securizată, relatează cotidianul „Kurier”. Pagina de internet a parohiei Lainz-Speising din districtul 13 din capitala Austriei nu a fost accesibilă online. Locația serverului de Internet era în Ucraina.

Acționate de la distanță

Atacatorii ar fi obținut acces prin firewall și au exploatat faptul că exista o conexiune la internet cu o companie din orașul austriac Innsbruck, pentru întreținerea clopotelor la distanță. Hackerii a reușit să manevreze de la distanță mai așa-numitele „clopote de festival” în turnul de sud și apoi clopotele baroc din cel nord. Marele clopot, denumit de vienezi „Pummerin” nu a sunat, nefiind conectat la internet.

Potrivit lui Toni Faber, parohul catedralei, exact la 2:11 noaptea cele 11 clopote din turnul de sud al Catedralei Sfântul Ștefan au sunat. Faber a încercat să întrerupă clopotele „alergând cu îndrăzneală în catedrală”, după cum relatează întreaga presă austriacă. După aproape 20 de minute, clopotele au amuțit la 2:34!