O femeie de 84 de ani, cea mai vârstnică donatoare de organe, salvează mai multe persoane

Publicat: 21 mart. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
O femeie de 84 de ani, cea mai vârstnică donatoare de organe, salvează mai multe persoane
bătrâni, bătrânețe

O femeie în vârstă de 84 de ani, în moarte cerebrală, este cea mai vârstnică donatoare de organe din țara noastră. Prelevarea a fost realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.

„Duminică, 20 martie 2022, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au realizat încă o intervenţie de prelevare de organe (ficat şi rinichi) de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre o femeie de 84 de ani, internată în Secţia Clinică ATI, aceasta fiind cel mai vârstnic donator din România”, se precizează în comunicatul de presă al SCJU Târgu Mureș.  

Ficatul a ajuns la Institutul Clinic Fundeni din București și rinichii, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj. În comunicat, SCJU Tg. Mureș subliniază că, ”deși pacienta avea o vârstă înaintată, familia a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o șansă la viață pentru alți oameni”.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki, iar intervenția de prelevare a rinichilor a fost realizată de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de dr. Andrei Tomuța.