Traian Băsescu, dosar penal pentru fals în declarații ca urmare a unei plângeri de acum 2 ani

Publicat: 03 apr. 2022, 17:26, de Raluca I. Heroiu, în POLITICĂ , ? cititori
Traian Băsescu, dosar penal pentru fals în declarații ca urmare a unei plângeri de acum 2 ani

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru fals în declarații care îl vizează pe fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Conform G4media.ro, dosarul este deschis ca urmare a unei plângeri depuse în urmă cu 2 ani. Informația a fost publicată inițial de postul de televiziune Antena 3.

În iulie 2020, Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, anunţa că a formulat la Parchet o plângere penală împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru fals în declaraţii, abuz în serviciu şi înşelăciune.

”Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European”, anunța GIP.

În 2019 a depus o plângere în acest sens și fostul vicepreședinte PMP, actual deputat PSD, Radu Cristescu.

După ce pe 23 martie 2022, Înalta Curte a decis că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, avocata acestuia, Eliza Ene-Corbeanu, a făcut mai multe precizări pe Facebook.

Corbeanu spune că în urma deciziei Traian Băsescu „nu își va pierde mandatul de europarlamentar”, dar și că acesta „nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații”, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, întrucât declarațiile sale au fost făcute înainte de pronunțarea definitivă a sentinței.

În 2013, procurorii au emis soluție de clasare într-un caz similar: Dan Voiculescu. Procurorii au stabilit că Voiculescu nu avea verdict definitiv de colaborare cu Securitatea ca poliție politică la alegerile din 2004 și 2008 când a declarat că nu a colaborat cu Securitatea. După verdictul definitiv din 2011, în 2012, Dan Voiculescu a declarat că a colaborat cu Securitatea.