Atenție! Un sindrom periculos care poate afecta ochii unor persoane, după infecția Covid-19

Publicat: 21 apr. 2022, 08:31, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Atenție! Un sindrom periculos care poate afecta ochii unor persoane, după infecția Covid-19

Un studiu american semnalează apariția de ocluzii la nivelul ochilor unor pacienți ce au fost afectați de Covid-19.

Dureri de cap, febră, tulburări gastro-intestinale… sunt simptome asociate clar cu Covid-19. Dar pe măsură ce trece timpul se adaugă și alte simptome. Recent, cercetătorii americani au stabilit o legătură între contaminările cu Covid-19 și ocluziile la nivelul ochilor. Unii pacienți ar fi raportat chiar o pierdere parțială de vedere.

Potrivit acestui studiu, realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan și publicat în numărul din 14 aprilie a.c. al revistei JAMA Network, există o legătură între virusul bolii Covid-19 și ocluzia arterei centrale a retinei (OACR). Studiul relevă în aceste cazuri vedere încețoșată sau pierderea bruscă a vederii la un ochi.  Această tulburare ar fi mai frecventă cu 29,9% între a 2-a până la a 26-a săptămână după infecția Covid-19.

Cercetătorii americani au evidențiat și legătura între infecția Covid-19 și ocluzia venoasă retiniană (OVR), comparabilă cu un ”accident vascular cerebral al ochiului”. Potrivit acestui studiu, ocluziile venoase retiniene cresc cu 47% între a 2-a și a 26-a săptămână după contaminare.

Ca urmare, unii pacienți pot să simtă o scădere a vederii până la pierderea totală a vederii. Potrivit acestui studiu, Covid-19 ar afecta mai mult venele decât arterele. Numeroși pacienți care s-au confruntat cu o degradare parțială a vederii au constatat o revenire treptată la normal. Problema este cu pacienții care au suferit o pierdere totală de vedere la un ochi, pentru care nu există un tratament.