Protest al membrilor Confederaţiei Sindicale Meridian la Guvern. Lista revendicărilor

Publicat: 04 mai 2022, 11:23, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Protest al membrilor Confederaţiei Sindicale Meridian la Guvern. Lista revendicărilor

Mai multe sindicate din aproape toate ramurile economice protestează, miercuri, în faţa Guvernului, solicitând respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi rezolvarea unor revendicări sociale semnalate în mod repetat autorităţilor competente, dar fără rezultate concrete.

„Ne aşteptăm ca la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei să participe în jur de 1.000 de persoane. Avem reprezentanţi din sectoarele: transporturi, infrastructură, sănătate, educaţie, energie, industria de apărare, energie, minerit, televiziuni, navigatori, aeroporturi, poliţişti şi vameşi, militari, gospodărirea apelor şi multe altele”, a afirmat, pentru AGERPRES, Maxim Rodrigo, vicepreşedintele CSN Meridian.

Inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România, susțin protestatarii.

Legislaţia muncii este dezechilibrată şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară, iar structura legală a relaţiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaţionale, în detrimentul intereselor lucrătorilor şi al societăţii în general. Salariaţii sunt obligaţi, cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal şi asumate de angajator) şi cu Contracte Colective de Muncă valabile, să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale, s-au plâns sindicaliștii.

Protestatarii mai cer majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei, similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură, alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală, promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE.