Studiu. Maşinile agricole afectează puternic solul, dar și productivitatea

Publicat: 18 mai 2022, 08:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Studiu. Maşinile agricole afectează puternic solul, dar și productivitatea
grau_recoltat

Maşinile agricole afectează puternic solul și „poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă”, potrivit unui studiu realiazt de cercetătorii suedezi. Nu în ultimul rând, greutatea tot mai mare a utilajelor reprezintă o ameninţare la adresa productivităţii agricole, potrivit BBC.

Aceștia susțin că tractoarele masive ar putea să deterioreze până la o cincime din terenurile utilizate pentru agricultură la nivel mondial. Pur și simplu, există riscul ca solul să se  compacteze, ceea ce conduce la inundaţii şi la recolte slabe.

Cercetătorii dau și un exemplu: atunci când sunt complet încărcate, combinele de recoltat au ajuns la dimensiuni de 6.000 kg în 2020, față de aproximativ 4.000 kg în 1958, potrivit Mediafax.
Și anvelopele tractoarelor au devenit mai mari, sporind impactul asupra solului. Aerul este forţat să iasă şi solul se compactează, iar plantele au dificultăţi în a se înrădăcina şi a absorbi nutrienţii, terenul fiind predispus la inundaţii.
„Compactarea se poate produce în câteva secunde atunci când conducem pe sol, dar poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă”, susține Thomas Keller, profesor de gestionare a solului la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole din Uppsala, Suedia.