Franța: Record de emisii de carbon în urma incendiilor forestiere

Publicat: 13 aug. 2022, 16:21, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Franța: Record de emisii de carbon în urma incendiilor forestiere

Programul european privind modificarea climei Copernicus a înregistrat în Franța emisiile de carbon cele mai ridicate în urma incendiilor forestiere, de la începutul măsurătorilor în 2003, transmite AFP și 20 Minutes.

Programul european Copernicus a anunțat, vineri, că a înregistrat în această vară emisiile de carbon cele mai ridicate, provenind din incendiile de păduri.

Ultimele date satelitare ale serviciului de supravegherea atmosferei Copernicus (CAMS), de joi, arată că emisiile estimate în Franța, provenite din incendiile forestiere, pentru lunile iunie, iulie și august sunt cele mai ridicate din 2003. Este anul când Europa s-a confruntat cu un sezon dramatic în privința incendiilor, în special în Spania și Portugalia.

Când un arbore arde se eliberează dioxid de carbon. De la începutul anului, peste un milion de tone de carbon au fost eliberate în atmosferă în urma incendiilor din Franța, cu mult peste medie. Astfel, probabil, 2022 va marca un record negru.

Canicula din peninsula iberică și din sud-vestul Franței a favorizat acest fenomen, spune Mark Parrington, cercetător în cadrul programului Copernicus.

Potrivit statisticilor sistemului european de informare asupra incendiilor forestiere EFFIS, în Franța, din ianuarie, au fost arse 60.558 de ha, în Spania, 245.293 ha și 76.423 ha în Portugalia.