Cât mai are „de trăit” monarhia britanică: Când ar putea dispărea și cine a realizat calculul

Publicat: 11 sept. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Cât mai are „de trăit” monarhia britanică: Când ar putea dispărea și cine a realizat calculul

Scriitoarea Hilary Mantel, cunoscută mai ales pentru trilogia Wolf Hall, și-a exprimat în 2021 părerea, pentru mai multe publicații, cu privire la…durata monarhiei. Părerea ei a stârnit furia britanicilor care apreciază monarhia.

La început, Mantel a declarat pentru The Times că admiră devotamentul reginei Elisabeta (pe atunci, în 2021, încă în viață) și a moștenitorului Charles: „Cred că o fac cât pot de bine, o iau în serios cât pot ei de mult”.

Și dacă ceea ce a afirmat scriitoarea se dovedește a fi corect?

Însă când a fost întrebată cât timp va mai dura monarhia, Mantel a estimat că mai este vorba de încă două generații și gata! „Este foarte greu să înțelegi gândirea din spatele monarhiei în lumea modernă, când membrii sunt văzuți doar ca vedete”, a spus ea, potrivit Reuters.

Analiștii au „disecat” părerea ei și au comentat că, dacă ceea ce a afirmat scriitoarea se dovedește corect, strănepotul Elisabetei, prințul George, care este al treilea la tron, ​​după bunicul său Charles și tatăl, prințul William, nu ar deveni rege.

De asemenea, Mantel a declarat pentru La Repubblica că Anglia este acum un loc care funcționează pe „memoria puterii”. Ea i-a descris pe Brexiteers ca fiind oportuniști neclintiți și adesea ridicoli, fapt ce a stârnit și mai mult furia britanicilor.