Nelu Tătaru: testarea în masă nu este o metodă de tratament sau de prevenție

Publicat: 03 nov. 2020, 11:54, de Cezar Amariei, în COVID 19 , ? cititori
Nelu Tătaru: testarea în masă nu este o metodă de tratament sau de prevenție
Efecte adverse ale vaccinului anti-COVID

Ministrul Sănătății susține că o testare în masă a populației nu doar că nu ar fi o metodă de tratament, dar ar putea induce o falsă impresie, în condițiile în care perioada de incubare a virusului este de câteva zile. Astfel, cineva deja infectat poate fi considerat sănătos.

Întrebat de ce nu se recurge la o metodă de testare în masă, așa cum solicită mai mulți actori politici, Tătaru a spus că nu este o soluție eficientă.

„Testarea nu este o metodă de tratament sau de prevenție. Testarea unui pacient negativ în primele 24 până în 72 de ore nu-mi dă certitudinea că nu este pozitiv. Testarea unui pacient negativ în acest moment, căruia îi dăm drumul în societate dar care poate deveni pozitiv, este o falsă impresie pe care o dăm”, a firmat ministrul sănătății luni seară, în cadrul unei emisiuni la B1 TV.

În opinia sa, trebuie continuată metoda aplicată în prezent, când există suspiciuni rezonabile sau când e vorba de contacții direcți.

„Testările se fac în baza unor definiții de caz, în contextul în care avem un caz confirmat, avem contacți direcți, avem izolarea și carantinarea lor. Avem testarea atunci când apre simptomatologie”, a spus Tătaru.  

Acesta a anunțat că există deja mai multe categorii ce au parte de analize, cum ar fi pacienții oncologici, care fac dializă, care se pregătesc de transplant, bătrânii sau copiii instituționalizați. În plus, a anunțat că de săptămâna viitoare se vor introduce teste rapide pentru toți cei care vin în Urgențe și prezintă simptomatologie Covid 19.