Haos de nedescris la Ministerul Sportului și cel al Familiei

Publicat: 12 oct. 2022, 08:47, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Haos de nedescris la Ministerul Sportului și cel al Familiei
Gabriela Firea si Eduard Novak

O interpelare parlamentară recentă a unui deputat a scos în evidență haosul care domnește la două ministere din actualul cabinet Ciucă.

Ministerul Familiei și al Sportului s-au reorganizat … offline

Deputatul USR de Maramureș, Cristian Brian, a solicitat ministrului UDMR al Sportului, Eduard Novak, informații despre activitatea direcțiilor județene de sport. Răspunsul demnitarului UDMR a fost unul incredibil, care, totodată, scoate în evidență haosul și degringolada de nedescris care domnește la nivelul cabinetului Ciucă.

Trebuie precizat că la nivelul fostului minister al Tineretului și Sportului existau direcții județene de tineret și sport, dar, prin înființarea, în urmă cu aproape un an de zile, a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) pentru ca Gabriela Firea să fie ministru în cabinetul Ciucă, urmau să reorganize direcții județene de sport și direcții județene de tineret.

Astfel, conform hotărârii de organizare și funcționarea a MFTES, ”Numărul maxim de posturi aprobat pentru Direcţiile Judeţene de Familie și Tineret, respectiv Direcţia pentru Familie și Tineret a Municipiului Bucureşti, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, aflate în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, este de 749 posturi”.

De asemenea, în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative se menționează clar că în ”În termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2022, ministerele/instituțiile preiau, pe bază de protocol de predare-preluare, execuția bugetară pe anul 2022 până la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2022, numărul de posturi, personalul preluat, structurile de personal preluate și drepturile salariale aferente, precum și patrimoniul”.

Numai că nici până azi nu s-a făcut predarea primirea de personal și patrimoniu dintre cele două ministere. De ce?

Novak: ”Reoganizarea direcțiilor județene pentru tineret și sport nu a fost finalizată”

”Ministerele au convenit predarea/preluare să fie realizată în etape”, a răspuns ministrul Eduard Novak în interpelarea deputatului USR, deși ordonanța precizează clar termenul în care trebuia făcut.

Totodată, Novak a precizat că ”Predarea-preluarea posturilor personalului aferent domeniului tineret, precum și personalul aferent structurii sport, din cadrul direcțiilor județene pentru tineret și sport, respectiv Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, se va realiza ulterior obținerii avizului pentru funcțiile publice emis de către de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici”.

Ca atare, ”Potrivit celor menționate mai sus, în acest moment, reoganizarea direcțiilor județene pentru tineret și sport, respectiv a Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București nu a fost finalizată”. Astfel, ministrului Sportului recunoaște că nici până azi, adică de aproape un an de zile, nu funcționează direcțiile județene pentru sport și nici cele de familie și tineret.

Practic, vreo 749 angajați ai Direcţiilor Judeţene de Familie și Tineret și încă vreo 2.200 din instituțiile publice subordonate Ministerului Sportului, inclusiv direcțile județene pentru sport, sunt în aer.

Dar, se pune întrebarea: Cum au fost plătiți acești angajați aproape un an de zile ținând cont că Ministerul Tineretului și Sportului a fost desființat încă din octombrie 2021 prin intalarea cabinetului Ciucă?

Alo, Curtea de Conturi a României: Firea și Novak sunt în offsaid!

Așadar, de un an de zile miniștii Eduard Novak și Gabriela Firea conduc două ministere ai căror angajați sunt încă la Ministerul Tineretului și Sportului, desființat între timp, și Ministerul Muncii.

Oare ce va spune Curtea de Conturi a României despre faptul că peste 3.000 de angajați sunt remunerați din bani publici, dar structurilor lor nu există pentru că Firea și Novak au tăiat frunză la câini un an de zile pe bani publici?