Fermierii europeni i-au îmbogățit pe producătorii americani de îngrășăminte. Vânzări record, în august

Publicat: 26 oct. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Fermierii europeni i-au îmbogățit pe producătorii americani de îngrășăminte. Vânzări record, în august

Fermierii europeni i-au îmbogățit pe producătorii americani de îngrășăminte, care au ajuns să export în luna august, cât fusese înregistrat în tot anul 2021. Explozia exporturilor are loc după ce majorarea preţurilor la gaze naturale în Europa a mărit costurile pentru producţia de îngrăşăminte pe vechiul continent, astfel că livrările din SUA au devenit mai competitive, transmite Reuters.

Exporturile de îngrăşăminte cu azot ale SUA (al treilea mare producător mondial) au crescut, potrivit datelor U.S. Census Bureau, analizate de organismul reprezentativ The Fertilizer Institute (TFI), până la 370.000 de tone în luna august, ceea ce îneamnă mult decât dublu, raportat la totalul înregistrat, anul trecut. Este vorba de o premieră: cea mai mare cifră înregistrată într-o singură lună de la debutul colectării datelor statistice de către TFI în 2013.

Cumpărătorii europeni reprezintă principala destinație atât în cazul SUA, cât al altor exportatori precum Indonezia şi Malaezia, susţine şi Alistair Wallace, analist la Argus Media.

Ţările cu cele mai mari creşteri anuale ale importurilor de îngrăşăminte din SUA se află în Europa – Franţa, Belgia, Norvegia şi Lituania. Creșterea cererii a venit și din partea unor state precum Maroc, Chile şi Brazilia, a spus Jason Troendle, economist la TFI.

Trebuie remarcat totuși că preţurile la îngrăşăminte cu azot din UE s-au mai redus la mijlocul lunii octombrie, pe măsură ce fabricile europene de îngrăşăminte au început să reia producţia, ca urmare a reducerii preţurilor la gaze.