MApN confirmă că bosul Oancea de la Cantacuzino este în Macedonia în concediu

Publicat: 17 nov. 2022, 16:15, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
MApN confirmă că bosul Oancea de la Cantacuzino este în Macedonia în concediu
Florin Oancea

Ministerul Apărării Naționale a confirmat pentru PUTEREA că generalul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino din București, este în concediu de odihnă, însă el participă ca medic sportiv la Campionatul European de Handbal feminin din Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.

”Generalul de brigadă Florin Oancea se află în concediu de odihnă planificat”

Generalul de brigadă Florin Oancea, comandantul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București, participă în această perioadă ca medic sportiv la Campionatul European de Handbal feminin din Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord, însă inițial Ministerul Apărării Naționale a refuzat să dea detalii despre așa ceva.

Imediat după ce PUTEREA a semnalat acest aspect, Bioriul de presă al MApN ne-a comunicat că ”În perioada 4 – 16 noiembrie 2022, generalul de brigadă medic Florin Oancea se află în concediu de odihnă planificat”. Asta înseamnă că în scriptele MApN, Florin Oancea este în concediu de odihnă, dar, în realitate el prestează servicii medicale pentru echipa națională de handbal feminin în …Macedonia.

Precizarea întârziată a MApN

De asemenea, MApN a mai precizat după semnalul dat de PUTEREA: ”Conform ordinelor interne din MApN, vă informăm că, deplasarea personalului MApN în străinătate, în interes personal, se poate efectua în timpul concediilor, permisiilor și în zilele libere”, iar ” Acesta are obligația ca înaintea efectuării deplasării externe să înainteze șefului/comandantului structurii militare din care face parte un raport personal în care menționează locul deplasării, perioada, precum și scopul, mijlocul de transport și modalitatea în care poate fi contactat, procedură care a fost îndeplinită în situația la care faceți referire”.

Pentru protejatul lui Ciucă, respectarea legilor e un …moft

Premierul Nicolae Ciucă l-a impus în martie 2021 la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București, pe unul dintre favoriții săi, colonelul ajuns acum general de brigadă Florin Oancea. Încă de la instalare, PUTEREA a semnalat de mai multe ori că pentru medicul sportiv Florin Oancea respectarea legilor este doar un moft. Mai mult, el este acum acuzat de hărțuire și conflict de interese , dar deocamdată, Agenția Națională de Integritate (ANI) tergiveresează să se pronunțe în cazul Oancea. Însă, comandantul Institutului Cantacuzino, generalul de brigadă Florin Oancea, participă în calitate de medic sportiv, în perioada 4-20 noiembrie 2022, la Campionatul European de Handbal feminin din Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Generalul incompatibil Florin Oancea, protejat de ANI

Dar ceea ce se știe mai puțin este faptul că la ora actuală comandantul Institutului Cantacuzino, generalul Florin Oancea este într-o stare de incompatibilitate și conflict de interese, dar Agenția Națională de Integritate (ANI) deocamdată se face că nu vede această situație deși există o sesizare foarte bine documentată. Practic, medicul ortoped generalul Florin Oancea este la ora actuală comandant al Institutului Cantacuzino, are un PFA și, astfel, prestează servicii medicale la diverse clinici private, dar, în același timp, este și medicul echipei de handbal feminin CSM București, mai nou și la Rapid București, dar și la echipa națională de handbal feminin, fapt pentru care în această perioadă este la Skopje- Macedonia.

Dar trebuie precizat că unui ofițer în activitate îi este interzis, prin lege, „să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații ori societăți comerciale”, dar generalul Florin Oancea are un P.F.A., înregistrat la O.N.R.C. și care produce foarte mulți bani. Astfel, Florin Oancea  prestează activități adiacente al căror obiect de activitate este autorizat ca PFA, respectiv prestează activități exercitate în baza profesiei liberale de medic (cabinet individual), precum și activități/servicii medicale, în baza unui contract individual de muncă (CSM București).

Peste toate acestea se suprapune funcția publică de Comandant-Director General al I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino”. Din aceste sinecuri el a încasat în 2021 circa 340.000 de lei.